Index Vakbarát Hírportál

Több tucat csaló próbált egyszerre meggazdagodni kölcsönigénylésből

2024. január 10., szerda 13:31

Nem kevesebb mint 42 kölcsönigénylővel szemben emelt vádat csalás és magánokirat-hamisítás miatt a Kecskeméti Járási Ügyészség. Az elkövetők a pozitív elbírálás érdekében hamis munkáltatói igazolásokat, valamint bankszámlakivonatokat nyújtottak be a pénzügyi vállalkozásnak. A kölcsönt eszük ágában sem volt visszafizetni, bár az ügyészség szerint erre amúgy se lett volna keretük.

A vád szerint a Bács-Kiskun mellett Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegye településein élő vádlottak 2020 januárjában mind megjelentek a kölcsönök nyújtásával foglalkozó, országos lefedettségű pénzügyi intézmény kecskeméti hitelpontjában, hogy kölcsönt igényeljenek.

Úgy akartak pénzhez jutni, hogy az igényelt összeget ténylegesen nem akarták visszafizetni, és arra lehetőségük sem volt. A vádlottak mindegyike 30 havi futamidőre akart egy–másfél millió forint kölcsönhöz jutni.

A valójában munkanélküli és rendszeres jövedelemmel nem rendelkező hitelfelvevők az ügyfél-információs adatlapon különböző cégeket jelöltek meg – hamisan – munkáltatóként, munkakörüket pedig mint takarító, targoncás, hentes vagy sövényvágó nevezték meg.

Fizetőképességük igazolása érdekében a vádlottak ráadásul e cégek nevében kiállított hamis munkáltatói igazolásokat is benyújtottak. Többen hamis bankszámlakivonat-másolatot is csatoltak a munkabér-átutalásról, igazolandó a havi jövedelmüket vagy akár a cafeteria-jóváírást.

A sértett pénzügyi vállalkozás két kivétellel a dokumentumok felülvizsgálatakor felismerte a turpisságot, amikor kiszúrták a hamis nyilatkozatokat.

Két esetben azonban olyan jól sikerült a csalás, hogy a pénzintézet helyt adott az igénynek, és folyósították a kért 1,2, illetve 1,5 millió forintot a kölcsönvevőknek, akik persze a mai napig sem fizettek vissza egyetlen forintot sem.

Az ügyészség ez utóbbi két férfit csalás bűntettével, további 40 személyt csalás bűntettének kísérletével, valamennyiüket emellett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni – közölte honlapján az ügyészség.

Rovatok