Index Vakbarát Hírportál

Meztelenül táncoltattak, megrugdostak és megaláztak egy pécsi hajléktalant

2024. január 10., szerda 19:55

Két fiatal férfi letartóztatását rendelte el a Pécsi Járásbíróság január 9-én.

A bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette alapos gyanúja miatt él a letartóztatás – írja a Pécsi Törvényszék közleményében.

A nyomozás eddigi adatai szerint a sérült férfi 2024. január 7-én, a hajnali órákban, enyhén ittas állapotban aludt Pécsett egy közterület füves részén, amikor a két erősen ittas állapotban lévő gyanúsított odament hozzá és felébresztette, hogy kérdőre vonja miért alszik ott, majd pénzt követelt tőle. A sértett közölte, hogy nincs pénze, amit a gyanúsítottak nem fogadtak el, így felszólították, hogy pakolja ki a zsebeit, vegye le a nadrágját, majd több ruhadarabját, melyeket az egyik gyanúsított a sértett pénzének eltulajdonítása érdekében átkutatott.

A fenyegetéseiknek az egyik gyanúsított a sértettre irányuló rúgással is nyomatékot adott, azonban az sérülést nem okozott. Az egyik gyanúsított a sértett melegítőjéből előkerült egy darab öngyújtót eltette, majd egy másik ruhadarabjából előkerült 3000 forintot is eltulajdonították. A gyanúsítottak fenyegetéseikkel arra vették rá a sértettet, 

hogy valamennyi ruhadarabját levegye annak ellenére, hogy akkor már nagyon fázott, majd ezt követően különböző utasításokat adtak neki, hogy hogyan táncoljon, majd a sértettnek a gyanúsítottak kezéből kellett megenni különböző földről felszedett magokat.

Miután értékeit elvették és megalázták a sértettet, a gyanúsítottak bántalmazni kezdték, testszerte ököllel ütötték és rugdosták, melynek következtében a sértett koponyazúzódást szenvedett. A bántalmazás közben az egyikük felszólította társát, hogy hagyják abba, majd a sértettől eltulajdonított készpénzen egy közeli boltban sört vásároltak és folytatták az italozást.

A gyanúsítottak büntetlen előéletűek, azonban egyikükkel szemben más büntetőeljárás is folyamatban van. Mivel tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, megszöknének, elrejtőznének, a büntetőeljárásban résztvevő vagy más személyek befolyásolásával veszélyeztetnék a bizonyítást, illetve egyikük vonatkozásában fennáll annak a veszélye is, hogy újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el, ezért a Pécsi Járásbíróság elrendelte letartóztatásukat.

Az ügyész, a gyanúsítottak és egyikük védője a bíróság határozatát tudomásul vette. A másik gyanúsított védőjének – aki az ülésen nem jelent meg –, az üléstől számított három napja van a fellebbezés bejelentésére.

Rovatok