Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes lehet a Balaton jegére lépni

2024. január 11., csütörtök 07:24

Az éjszakai fagyok miatt vékony jégréteg alakult ki a Balaton felszínén, ám egyelőre a korcsolyázás és a tóra lépés is veszélyes. Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkatársa óvatosságra intette az embereket.

A héten országszerte erős fagy volt tapasztalható, amely hatására látványos jégtakaró alakult ki a Balatonon. Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa az InfoRádió műsorában beszélt arról, hogy a tó egyelőre nem alkalmas korcsolyázásra, valamint a következő napokban is kevés erre az esély. 

A Balatonon kialakult vékony jégrétegre lépni életveszélyes.

„Már van egy vékony jégréteg, de ez semmiképp sem biztonságos. Legalább 8-10 centiméteres jégrétegnek kellene kialakulnia ahhoz, hogy biztonságosan rá lehessen lépni a jégre” – fogalmazott a VMSZ munkatársa.

Hozzátette, hogy a megfelelő vastagságú jégréteg kialakulásához napokig tartó fagyra lenne szükség. Az embereket kifejezetten óva intette attól, hogy a Balaton jegére lépjenek, emellett az ezzel kapcsolatos szabályokra is felhívta a figyelmet. 

A tó jegén csak akkor szabad korcsolyázni, ha ellenőrizték a jégvastagságot, akkor a korcsolyázási felületet és a lékek helyét is megjelölik. Érdemes mindig jól látható helyen tartózkodni, hogy baj esetén mielőbb segítséget tudjanak nyújtani – hangsúlyozta Illés Zoltán.

Rovatok