Index Vakbarát Hírportál

Schadl György mosolyogva, öltönyben érkezett a Fővárosi Törvényszékre

2024. január 11., csütörtök 09:37

Először érkezett a Fővárosi Törvényszékre a végrehajtói kar egykori elnöke a bv. kommandósai nélkül. Schadl György két évet töltött letartóztatásban, ahogy a harmadrendű vádlott, R. Róbert is. Tóth Erzsébet bírónő karácsony előtt engedélyezte a kényszerintézkedés megszüntetését mindkettejüknél. Csütörtökön először kezdődött meg bokaláncok nélkül a korrupciós per tárgyalása.

Arcán széles mosollyal, öltönyben érkezett meg az idei év első tárgyalására Schadl György és a korrupciós tárgyalás harmadrendű vádlottja, R. Róbert. Az örömre az adhatott okot, hogy most először léptek be a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe a büntetés végrehajtási-intézet őrei nélkül. Az elmúlt egy évben ugyanis a végrehajtói kar egykori elnökét bokaláncon kísérte öt bv.-kommandós a tárgyalásokra. 

A mai napon tanúmeghallgatással folytatódik az évszázad korrupciós pereként megismert Schadl–Völner-ügy. A korábbi tárgyalásokon olyan tanúkat hallgatott napokon át a bíróság, mint Schadl György volt titkárnője, F. Vivien – aki maga is milliókat nyúlt le egy végrehajtótól, majd egyezséget kötött az ügyészséggel –, valamint S. Tímea, Schadl egykori jobbkeze. Ősszel tanúként szólalt meg Kovács Pál egykori államtitkár, Süli János volt tárca nélküli miniszter és a vízmeghajtású autó találmány munkatársai.

Schadl Györgyöt és R. Róbertet a november 16-i tárgyalás után engedték ki a letartóztatásból

Schadl György volt munkatársát hallgatják meg

Nem indult jól a hét a tárgyalás résztvevőinek, ugyanis az ügy egyik kulcsfontosságú szereplője, Vízkelety Mariann meghalt. A volt államtitkárt Völner Pál védője, Papp Gábor többször is kérvényezte, hogy hallgassa meg a bíróság még mielőtt túl késő lenne. A történtekről még a későbbiekben szó lesz a Fővárosi Törvényszéken.

Még mielőtt érdemben kezdetét vehette volna a tárgyalás, a harmadrendű vádlott szót kért. R.Róbert esetében lakhely elhagyási tilalmat rendelt el a bírónő, azonban reggel, amikor elindult a főváros irányába, mégis rendőrök igazoltatták az egyik benzinkúton, mert azt hitték engedély nélkül hagyta el a számára kijelölt ingatlant. Tóth Erzsébet átadott neki egy igazolást, majd Sz. Kálmán meghallgatásával folytatódott a tárgyalás, ő volt korábban, még F. Vivien előtt Schadl György jobbkeze a végrehajtói irodában.

Az egykori ügyviteli alkalmazott 2011-ben került Schadl György budaörsi irodájába, előtte hivatásos rendőrként dolgozott. A vádlottak közül Völner Pálon kívül mindenkit ismer, a volt államtitkárt is csak a sajtóból. Az eljárásban már elítélt, vagy személyesen részt nem vevő vádlottakkal közül is alig-alig tudta valakiről, hogy kicsoda. Sz. Kálmán a végrehajtói irodában adminisztrációs tevékenységeket látott el, helyszíni eljárásokban vett részt és az irodai ügyeit intézte. Schadllel bizalmi viszonyban álltak, úgy emlékszik, hogy együtt találták ki, hogy a páncélszekrény forgalmát valahogy kövessék, de a metodikát már ő találta ki.

Ha pénz került be, vagy ki a házipénztárból, akkor azt én jegyeztem fel. Ebből intéztem a bevásárlást, a készpénz előkészítést és a számlák befizetését. Ügyfélfogadás végén a bekerült készpénz ment is a bankba,

mondta a mikrofon mögül Sz. Kálmán, aki egészen 2020-ig dolgozott Schadl mellett.

A páncél kódját eredetileg csak ő és Schadlt tudták, de később már elárulta F. Viviennek is a kódot, akinek a papíralapú házipénztár feljegyzéseit továbbította heti vagy havi rendszerességgel, hogy azt elektronikusan is jegyezze.

Sz. mindig felírta a kiadásokat és a bevételeket, de nem tudja, hogy F. Vivien mit csinált a házipénztárral, ahogy azt sem ellenőrizte, hogy Schadl György mit csinál a páncélszekrény tartalmával. Nem tudta, hogy pontosan mennyi van a házipénztárban, de ha kevés pénz maradt az ügyintézéshez, akkor bármikor szólhatott Schadlnek. Bizalmi kapcsolatban voltak egykori munkáltatójával, aki ha egy borítékot akart betenni a páncélszekrénybe, ő nem ellenőrizte annak a tartalmát. 

Többször kiemelte, hogy nem ért a pénzhez és az Excel-táblázatokhoz sem mer hozzányúlni, ezért továbbra is papíralapon vezette azokat a pénzmozgásokat, amiket ő intézett, de az F. Vivien által kivett - vagy betett - pénzeket ő már nem tartotta nyilván. A nő, az  ügy koronatanújaként korábban állította, hogy a pénzmogzásból következtette ki, hogy Schadl György korrupciós pénzt adott át Völner Pálnak. 

Pénzkérdésekben kicsit ódivatú vagyok, nem kérdezem meg, hogy kinek mennyi pénze van és honnan.

Kétszer kapott kölcsön Schadl Györgytől százezres nagyságrendben, amiket a főnöke a saját zsebéből adott át neki. A visszafizetésre módjára már nem emlékezett tisztán, de ezeket a nyilvántartásaiban vezette. Megerősítette azt a korábbi állítást, hogy Schadl többször is adott kölcsön a munkavállalóinak különböző okokból, és volt, amikor nem kérte vissza a pénzt. A Schadl asztalán található naptárba beleírhatott,  és ő figyelmeztette, ha a feleségének névnapja volt.

Éjszakai őr volt a gépnél

Völner Pált nem látta az irodában, de elképzelhető, hogy csak nem emlékszik rá. A harmadrendű vádlottat már jobban ismeri, de nem tudja már miként ismerte meg Schadl György barátját. A vízmeghajtású motor ügyéről is alig tud valamit, látta egyszer a járművet üzem közben és a két feltalálóra is nagyjából emlékszik. Pénzt is vitt nekik, amikor főnöke a fejlesztésekre küldött összeget a két fiatalnak. A látogatások alkalmával Sz. Kálmán sokszor sofőr szerepet töltött be, amikor Schadl György társaságában érkeztek és, amikor pénzt szállította, de volt, hogy ő őrizte a gépet éjszakánként. 

Az ősszel meghallgatott államtitkárokra és Süli Jánosra sem emlékezett, hogy ott jártak volna a telephelyen. 

Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem,

válaszolta a tanú többedszer is a bírónő kérdésére, ami után Tóth Erzsébet felhívta a figyelmét arra, hogy ezzel is elkövethet Sz. hamis tanúzást. 

A barátunk kifejezést hallotta már a Schadellel folytatott beszélgetések alatt, ezt jellemzően a barátikörére vagy R. Róbertre használta. 

Lezseren kezelte a pénzt Schadl

Viktor igen nagy fiú, nem kellett betanítani,

mondta Kálmán, amikor szóba került azaz időszak, amikor az ügy negyedrendű vádlottja, M. Viktor is az irodába került. Úgy ítélte meg Sz., hogy a fiatal férfinak ugyanazokat a dolgokat kellett elintéznie, mintha az otthoni teendőit látná el. Megmutatta, hogy mit merre talál az irodában, de a teendők már nem mutatta be az új alkalmazottnak.

Nem mászott bele a másik szférájában, legyen szó akár magánéletről vagy hivatali dolgokról, így nem kérdezett soha senkitől ilyet. Így nem tud arról, hogy Schadl és a hatodrendű Cs. Éva között kialakult volna bármilyen konfliktus, de szerinte F. Vivien hangot adott annak, ha valami nem tetszett neki és ilyenkor negatív jelzőkkel illette néha a munkahelyét is. Cs. Évával kapcsolatban nem lepődött meg azon, hogy Győrben lett végrehajtó, és pletykálkodni se állt a többi kollégával a történtek miatt. Arról viszont már volt tudomása, hogy Schadl György több millió forintot adott kölcsön a frissen kinevezett végrehajtónak az iroda beindításához.  A monori irodával kapcsolatban már közölte, hogy nem lepődne meg, ha Schadl György segített volna az új kollégán:

Tudja bírónő ez a végrehajtóknál szokás. Egy ilyen iroda beindítása iszonyatos pénzeket emészt fel.

A tanú hozzátette, hogy a volt főnöke lezseren kezelte a kölcsönadott pénzeket, még papírt se írtak a pénzmozgásról. Nem tudja, hogy másoknak milyen feltételekkel és mennyi pénzt adott át Schadl a többi végrehajtónak. 

Mint ismert, a per 2023. február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét.

(Borítókép: Schadl György. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok