Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Honti Mária, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium egykori igazgatója

2024. január 12., péntek 09:54

Életének 85. évében, hétfőn elhunyt Honti Mária, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium korábbi igazgatója, nyugalmazott államtitkár – közölte a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: Honti Mária 1962-ben szerzett magyar–történelem szakos tanári diplomát az ELTE-n, gyakorlótanítását az egyetem Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában végezte, ettől kezdve egészen 1992-ig az iskolában dolgozott; 1966-ban megbízott vezetőtanári kinevezést kapott magyarból, majd 1981-től 1990-ig a gimnázium igazgatója volt. Emellett hosszabb időn át oktatta az egyetemen az irodalomtanítás módszertanát, a Tanárképző Főiskolai Karon pedig magyar nyelvészeti szemináriumokat vezetett. Már 2008-as megalakulásától kezdve tagja volt az ELTE Alumni Alapítvány kuratóriumának.

Honti Mária 1990-ben közoktatási helyettes államtitkár lett, később a Fővárosi Önkormányzatnál főosztályvezetőként, majd 1994 és 1998 között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozott. Nyugdíjba vonulása után évekig az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakértő tanácsadója volt, emellett az Országos Köznevelési Tanács megbízásából a tankönyvi albizottságban végzett munkát. Honti Mária 1999-től 2007-ig a Közoktatási Szakértők Országos Egyesületének elnöki tisztségét töltötte be. Tevékenysége elsősorban az új érettségivizsga-rendszer fejlesztéséhez és a tanártovábbképzéshez kötődött.

Az egyetem kiemelte: Honti Mária magyar nyelvi tankönyveit és tanári kézikönyveit éveken át használták, esszéi és tanulmányai a többi között az Irodalomismeret, a Pannonhalmi Szemle, a Holmi, a Tiszatáj, az Alföld és a Parnasszus folyóiratokban jelentek meg. Irodalmi munkásságának egyik legfőbb és általa kiemelten kedvelt területe Nemes Nagy Ágnes költészete volt.

Tevékenységét számos díjjal ismerték el: Kiváló Pedagógus (1978), Apáczai Csere János-díj (1988), Köztársasági Elnöki Arany Emlékérem (1998); Trefort Ágoston-díj (1999), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2004), „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj (2015).

Honti Máriát az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium saját halottjának tekinti, emlékét kegyelettel megőrzi – írták.

Rovatok