Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárd forintnyi PCR-tesztet dobott a kukába az Országos Vérellátó Szolgálat

2024. január 12., péntek 17:32

Az Átlátszó egyik olvasója tájékoztatta az újságot, hogy a Bayer Zsolt felesége által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) több milliárd forintnyi PCR-tesztet dobott a kukába, mivel azok lejártak.

„Az Országos Vérellátó Szolgálatnál 2022 májusában 3 milliárd forint értékben selejteztek a Covidhoz kapcsolódó teszteket, lejárat miatt. Ezt az összeget az állam finanszírozta az OVSZ számára” – írta levelében az Átlátszó olvasója.

Mindez azután derült ki, hogy a Bayerné Matusovits Andrea által vezetett cég megvásárolta ezeket a teszteket egy ismerőse cégétől. Azért tett így, mert az OVSZ felmentést kapott a közbeszerzés alól a koronavírus-járvány miatt. 

Közadatigénylésben a lap kikérte ezt a szerződést, de Bayerné Matusovits Andrea 30 nap elteltével azt mondta, mivel az „kétséget kizáróan nem azonosítható be”, nem tudják kiadni. Végül a lap segítségével ki tudták adni a dokumentumokat.

A szerződésből kiderült, hogy összesen több mint 18 milliárdot költöttek a Vascular Venture Kft.-nél PCR-tesztre, ami darabonként nettó 16 280 forintot jelent.

Az OVSZ által közreadott szerződésből a PCR-teszt nevét kitakarták, ennek okát azonban nem közölték. Később aztán kiderült, a kiselejtezett termékek neve hiányzott a dokumentumról.

Az OVSZ által a Vasculare-nak kifizetett bő 16 ezres darabárral számolva a leselejtezett tesztek ára nettó 3,07 milliárd forint volt, vagyis ennyi ment a kukába

– jelezte a lap. 

A DK egyik képviselője Polt Péter legfőbb ügyésznél érdeklődött, terveznek-e vizsgálatot indítani az ügyben, amit Polt feljelentésnek minősített és továbbított a rendőrség felé. Végül a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője arról tájékoztatta a képviselőt, hogy „nem indítanak nyomozást, mivel semmi gyanúsat nem találtak az ügyben”.

Rovatok