Index Vakbarát Hírportál

Kevesli a főpolgármester a Rákosrendező közcélú fejlesztéseire szánt 300 milliárdot

2024. január 12., péntek 13:15

A kiemelt kormányzati beruházás keretében megvalósítani tervezett óriásberuházás tegnap megjelent részleteiről fejtette ki Karácsony Gergely főpolgármester a főváros álláspontját. Leszögezte, hogy az érintett területek vezetőinek bevonása nélkül semmi sem történhet. A Rákosrendezőt érintő kapcsolódó, jelzett közcélú állami beruházásokat támogatják, de az erre szánt forrásokat keveslik.

Rákosrendező mini- vagy maxi-Dubaj néven elhíresült fejlesztése a XIII., XIV. és XV. kerületet érinti. Ezeknek a polgármestereivel egyeztetett egy kihelyezett kabinetülés keretében Karácsony Gergely főpolgármester, emlékeztetve, hogy a projekt bejelentésekor Lázár János miniszter azt ígérte, hogy az érintett területek vezetőinek bevonása nélkül semmi sem történhet. A főpolgármester abban bízik, hogy lesz lehetőségük álláspontjuk kifejtésére.

A tegnap megjelent nemzetközi megállapodás a baloldali városvezetés részéről több kérdést is felvetett. Az kiderül belőle, hogy a beruházó mit kap a magyar adófizetőktől, de az nem, hogy ők mit kapnak a beruházói oldaltól cserébe. Mint ismert, az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar üzletember, a dubaji Burdzs Kalifa torony tulajdonosa jelezte a budapesti Rákosrendező fejlesztését célzó szándékát. Tervei szerint egy dubaji stílusú felhőkarcolót építenének a területen.

A megállapodástervezet felsorolja azokat a közérdekű beruházásokat, amiket az állam végez el, ezeket a főváros és a kerületek is szeretnék: az M1-es metró (kisföldalatti) meghosszabbítása és járműparkjának korszerűsítése; 1-es és 2-es villamos kapcsolódásához új megállók építése. Az egyedi építésű szerelvények beszerzését a főpolgármester szerint még idén el kellene indítani. A rákosrendezői felüljáró megépítése és azon a villamos átvezetése ugyancsak szükséges közérdekű fejlesztés (egy kormányrendelet szerint 2023-ban el kellett volna készülni a kiviteli terveknek), ugyanakkor úgy látja, 

az ezekre szánt 300 milliárd forint körüli összeg nem lesz elegendő. 

Nem látszik a fejlesztői oldal vállalása – húzta alá Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy az átadott, fejlesztendő rozsdaövezet hatalmas területének értéke 100 milliárdokra tehető, a beruházó pedig feltehetően adókedvezményben is részesül majd. A kirajzolódó, részben turisztikai célú, vegyes funkciójú építés alapvetően helyes irány, azt viszont hibának tartaná, ha egy olyan mini-Dubaj jönne létre, amely nem tartalmaz lakó funkciót, közintézményeket és közszolgáltatásokat.

A jövőbeni tárgyalás legfontosabb kérdésének a tervezett építés funkciójának egyeztetését, illetve esztétikai megvalósítását nevezte. A fejlesztés irányainak közös meghatározásában a főváros partner lesz.

Rovatok