Index Vakbarát Hírportál

Áthágták a szabályokat, súlyosan megsérült egy békéscsabai cég több dolgozója

2024. január 13., szombat 10:54

Megsértették a munkavédelmi szabályokat, melynek következtében súlyosan megsérült két dolgozó – emiatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 65 éves gyulai és egy 33 éves helyi férfi ellen. A vádhatóság a két vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

A beol.hu által idézett közlemény szerint a 65 éves férfi munkavédelmi szakemberként, a 33 éves férfi pedig öntödevezetőként dolgozott egy könnyűfémöntéssel, fémtartályok gyártásával, fémfelület-kezeléssel foglalkozó gazdasági társaságnál, ahol az évek során több baleset is történt.

2021 nyarán először egy öntőgépen dolgozó munkás sérült meg, a sértett feladata volt a hőtartó kemencétől a géphez vezető csatorna tisztítása is. A férfi a csatornát nem az előírás szerint tisztította, nem állította a berendezést kézi vezérlésre azért, hogy az öntődugattyú szárának és kengyelének a mozgását leállítsák. A sértett rosszul számolta ki a ciklusidőt, és a berendezés mozgásba lendült a tisztítás során. 

Ennek következtében a keze beszorult a gépbe, a férfi nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

A sértett azért szabálytalankodott, mivel több év alatt helytelen gyakorlat alakult ki az üzemben. A munkavállalók a csatorna tisztításakor nem állították át a gépet kézi vezérlésre, azért, hogy ne legyen szükség a berendezés leállítására. Ennek egyik oka vélhetően az volt, hogy a munkabér kifizetésének alapját képező norma meglegyen.

A cégnél a történtek után sem változtattak a helytelen gyakorlaton, ami rövid időn belül újabb súlyos balesethez vezetett. 2021 egy őszén egy másik betanított munkás egy másik öntőgépen dolgozott, és szintén nem állította át a gépet kézi vezérlésre a csatorna tisztításakor. A sértett lába beszorult a gépbe. A férfi olyan súlyosan megsérült, hogy csonkolni kellett a bal lábszárát, tehát 

a baleset maradandó fogyatékosságot eredményezett.

A két vádlottnak azért kell bíróság elé állnia, mert eltűrték az évek óta fennálló helytelen, a dolgozók testi épséget veszélyeztető gyakorlatot, a munkavállalók szabálytalanságait. Mulasztottak ellenőrzési kötelezettségük tekintetében, és nem tettek érdemi intézkedést azért, hogy megszüntessék a helytelen és veszélyes munkavégzést. Ezzel pedig több szabályt megsértettek, ami hozzájárult a munkahelyi balesetekhez.

Rovatok