Index Vakbarát Hírportál

Az ország egyik felében havazással, a másikban napsütéssel indul a hétvége

2024. január 13., szombat 05:59

A keleti régiókban borongós, felhős idővel érkezik a hétvége, helyenként havazás is előfordulhat. Az ország többi részén napsütéses idő várható. A szél sokfelé élénk lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 5 Celsius-fok között alakul.

Szombaton a keleti, délkeleti tájakon növekedhet meg erősen a felhőzet, itt hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat. Az ország többi részében több órára kisüthet a nap. A nyugatias szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik.

Az Időkép szerint hajnalban mínusz 10 és mínusz 3 fok közé hűl a levegő, míg 

napközben 0 és 5 fok közötti értékeket mérhetünk.

A meteorológusok hozzátették, fagypontközeli hőmérséklet a tartósan felhős tájakon várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte, szombaton nem várható kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség.

Nagy a megfázás kockázata

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint szombaton nem várható fronthatás, azonban a fokozottan frontérzékenyeknél továbbra is előfordulhatnak kellemetlen tünetek.

Sokaknál jelentkezhetnek keringési problémák, görcsös panaszok. A többfelé szeles idő hatására nyugtalanság, ingerlékenység és alvászavarok is előfordulhatnak.

Szakértők szerint a hideg, száraz időben könnyen kiszáradhatnak nyálkahártyáink, nagy lesz a megfázás kockázata, ezért javasolják a meleg, réteges öltözetet.

Vasárnap is kitart a hideg, szeles idő

Vasárnap leginkább fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést, de északkeleten előfordulhatnak tartósan felhős, borongós körzetek is. Kisebb hózápor, hószállingózás északon, északkeleten elvétve alakulhat ki. Többfelé élénk, északon erős lesz a nyugati-délnyugati szél.

A hajnali órákban a szélvédettebb északi és nyugati tájakon pára, köd képződhet. A legalacsonyabb hőmérsékletek mínusz 7, mínusz 2, a maximumok 1-6 fok között várhatóak.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok