Index Vakbarát Hírportál

Ilyen most a levegő minősége Magyarországon

2024. január 14., vasárnap 10:48

Javult a levegő minősége az országban – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) vasárnap közzétett adataiból.

Mint írták: a levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van:

Az NNGYK adatai szerint szombaton sehol nem mértek veszélyes értéket, de továbbra is egészségtelen Ajka, Sajószentpéter és Miskolc levegője. Tizenkét település: Sopron, Sarród, Győr, Tatabánya, Várpalota, Kaposvár, Pécs, Budapest, Putnok, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Nyíregyháza levegőminősége kifogásolt, a többi mérőállomás pedig elfogadható értéket rögzített. Emlékeztettek:

a hét közepén még más volt a helyzet

akkor a szálló por miatt az ország több pontján, így a Sajtó völgyében, Nyíregyházán és Kaposváron is veszélyes értékeket mértek, míg Pécs, Szeged, Győr, Tatabánya és Hernádszurdok levegőjének minősége egészségtelen minősítést kapott.

A HungaroMet előrejelzése alapján vasárnap a Győr-Békéscsaba vonaltól északra nagy területen lesz erős, a magasabban fekvő területeken viharos a szél, ennek nyomán a levegő minősége az Északi-középhegység keleti felében jelentősen javulhat, míg nyugaton, délnyugaton a nyugodt időjárás hatására vélhetően újra romlani kezd.

Hétfőn az ország északi felében az erős északnyugati szél hatására többnyire kedvezően alakul a levegő minősége, de a déli, délnyugati területeken tovább emelkedhet a légszennyező anyagok koncentrációja.

„A déli határ mentén gyenge csapadék előfordulhat, ami arrafelé mérsékelheti a levegő minőségének romlását” – olvasható a közleményben.

Rovatok