Index Vakbarát Hírportál

Csalók szednek adót a Fővárosi Önkormányzat nevével visszaélve

2024. január 16., kedd 16:02

A trükkös lehúzás az egyik nagy, nemzetközi szállásközvetítő portál felületén keresztül történik. A Fővárosi Önkormányzat egyáltalán nem szed a turistáktól adót, a kerületi önkormányzatok esetében azonban kicsit más a helyzet.

Lakossági bejelentés nyomán értesült a Fővárosi Önkormányzat arról, hogy ismeretlen tettesek „Budapest Főváros helyi önkormányzati adófizetési kapuja” címmel hamis internetes felületet hoztak létre, és az egyik legnagyobb elektronikus szállásfoglaló világcég levelezési rendszerén keresztül arra szólítottak fel Budapesten megszálló vendéget, hogy turisztikai adót fizessen a honlapon keresztül.

Közlésük szerint az adó mértéke 1000 (ezer) forint / fő / vendégéjszaka.

Budapest Főváros Önkormányzata viszont azt hangsúlyozta a közleményében, hogy egyáltalán nem szed adót a fővárosban szállást foglalóktól.

Idegenforgalmi adót a bérlemény helye szerint illetékes kerületi önkormányzat, a helyi adókról szóló  törvény alapján kizárólag a szállásadóktól szed.

A Budapest hivatalos címerének jogosulatlan használatával az angol nyelvű  weblap azt a hamis látszatot kelti, mintha a Fővárosi Önkormányzat hivatalos weblapja lenne, holott Budapest Főváros Önkormányzatának nincs köze szállást foglalókat érintő adó megfizetésére felszólító weblaphoz.

Budapest főjegyzője most csalás bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben és kezdeményezte, hogy a rendőrség intézkedjen az üzemeltetőnél a honlap felfüggesztésének érdekében.

Rovatok