Index Vakbarát Hírportál

Forradalmi újítással előzheti meg a hirtelen szívhalált a Semmelweis Egyetemen

2024. január 16., kedd 10:53

Már két beültetést is végrehajtottak, amiknek főszereplője egy újfajta defibrillátor volt. Az új eszköz segíti a hirtelen szívhalál megelőzését, és kifejlesztésében a klinikának is jelentős szerepe volt.

Az extravaszkuláris ICD-beültetés 2023 szeptembere óta lehetséges a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Ezt az újfajta defibrillátort a klinika szakorvosai a Semmelweis Egyetemmel összedolgozva fejlesztették ki, a munkálatokban dr. Merkely Béla, dr. Molnár Levente és dr. Papp Roland is részt vett – írja a Semmelweis honlapja.

Egy 19 éves betegen végezték el elsőként a műtétet, akinek a szervezete pozitívan reagált a beültetésre.

A beteget korábban szívizom-megvastagodással diagnosztizálták, ezért tartották megfelelő alanynak a műtétre. Azóta jól van, nem volt szívritmuszavara, és kórházba sem került utána. 

December közepén a második sikeres műtétet is végrehajtották, ugyancsak egy fiatalabb, hirtelen szívhalál kockázatával küzdő beteg kapott altatásban új típusú beültethető defibrillátort.

Az életveszélyes szívritmuszavaroknál egyébként nem elsősorban az életkor miatt jelentkezik a hirtelen szívhalál kockázata, hanem inkább a kóroki háttér a meghatározó, például a páciensnek infarktusa volt, vagy gyenge balkamrai funkciókat állapítanak meg, netán a családban már előfordult hirtelen szívmegállás

– írták az egyetem közleményében. 

Ez az eszköz azért számít újításnak, mert a szív működését szabályozó elektródát a szegycsont mögé ültetik be, a készülék maga pedig a bal hónalj alatt kap helyet. Az elektróda így közelebb van a szívhez, „ezért kisebb a működés szabályozásához felhasznált energia, de a készüléket működtető akkumulátor is”.

Ezáltal a készülék akkumulátor-élettartama 11,5 évre nőhet, valamint az elektródatörés esélye is alacsonyabb e készülék esetében.

Rovatok