Index Vakbarát Hírportál

Tartós lehet az ónos eső, riasztást adott ki a Hungaromet

2024. január 17., szerda 10:12

Északkeleten akár éjfélig is számíthatunk ónos esőre, de az ország számos más területén is előfordulhat a vegyes halmazállapotú csapadék. Mutatjuk, hol kell leginkább óvatosnak lennünk.

Ónos eső miatt adott ki figyelmeztetést a Hungaromet, mint írják, a következő órákban dél, délnyugat felől a talaj közelében is melegszik a levegő, így a legtöbb helyen csak átmeneti lesz az ónos csapadék, de északkeleten tartósan is fennállhat. 

Néhol gyenge intenzitású csapadék már előfordul, és mivel a felszín közelében a hőmérséklet még a legtöbb helyen fagypont alatti, a magasban pedig már megkezdődött az enyhülés, emiatt gyenge ónos esőről érkezik jelentés országszerte. 

Az Északi-középhegységben, valamint az északi határ mentén előbb havazás, majd késő délután – ahogy melegszik a levegő a magasban – tartósabb ónos eső is hullhat, akár az éjféli órákig. 

A Hungaromet figyelmeztető előrejelzést adott ki: 

Arról, hogy a Hungaromet riasztása mely magyarországi járásokra érvényes, ezen a linken tud tájékozódni. 

Miért ónos az ónos eső?

Az ónos eső egy olyan időjárási anomália, ami rengeteg balesetet okoz, ám a nevével ellentétben nem azt jelenti, hogy ónnal vagy ólommal bélelt esőcseppeket potyogtatnának a felhők, hanem arra a kialakuló jégpáncélra utal, ami olyan, mintha ónnal futtatnánk be a tárgyakat – írja az agroinform. Egészen pontosan az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, és jégbevonatot képez.

Szerdán egyébként mindenütt megnövekszik a felhőzet, és döntően erősen felhős, borult idő várható aznap. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 11 fok között alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok