Index Vakbarát Hírportál

A BKK hivatalosan is megerősítette, ritkábban fognak közlekedni egyes járatok

2024. január 18., csütörtök 07:27

Január 19-től a hétfői és pénteki napokon csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje is változik – erősítette meg a BKK. A módosítás eredményeként ritkábban fognak közlekedni egyes járatok, ami a BKK szerint hálózatfejlesztésre ad lehetőséget.

A BKK indoklása szerint a forgalmi adatok rámutattak, hogy a koronavírus-járvány okozta forgalomcsökkenés hatása maradandó hatással volt a fővárosi közösségi közlekedésre. Mint közleményükben írják, az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével a hét végén (pénteken), illetve a hét elején (hétfőn) is kisebb forgalom a jellemző.

Az adatalapú mérés eredményei alapján a BKK úgy döntött, hogy január 19-étől, péntektől több járatának menetrendjét is a megváltozott utasforgalomhoz igazítja.

Hétfőn és pénteken csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek,

legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd. A pénteki menetrend nem számít újdonságnak, de a korábbinál több járatot érint majd.

A hétfői és pénteki menetrend bevezetése – mint a BKK állítja – olyan járatokat, illetve járatcsoportokat érint, ahol sűrű az együttes követés, például a 20E, ami 4-5 perc helyett 5 perc, vagy a 11-es busz, amely 4 perc helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként.

A menetrend optimalizálásának tervezetét tavaly mutatta meg a BKK a szakmai civil szervezeteknek – többek között a Közlekedő Tömegnek –, melyek a BKK állítása szerint „annak tartalmával és indoklásával alapvetően egyetértettek”.

Ugyanakkor a Közlekedő Tömeg civil szervezet egy korábbi közleményében azt írta, hogy a BKK ilyen jellegű döntése egyáltalán nem észszerű, és a normális indoklása is elmaradt. 

A szervezet információi szerint több olyan járat is áldozatul esett a ritkításnak, ahol 12-15 percesek a követési idők, így alapfokon veszhet el a szolgáltatás megbízhatósága az utasok számára, akik ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak majd.

A BKK közleményében azt is állítja, az új menetrend lehetővé teszi, hogy a felszabaduló erőforrásoknak köszönhetően a BKK idén járatsűrítéseket, valamint hálózati fejlesztéseket hajtson végre.

„Ezek egyik első lépése, hogy február 5-étől bővülnek Rákosmente és környezetének közlekedési kapcsolatai: változik a 298-as busz menetrendje, valamint új 275-ös autóbuszjárat jelenik meg Rákoscsaba–Újtelep térségében” – ígéri a vállalat.

Ezeket a járatokat érinti a menetrend-változás

A BKK holnapján közzétette a menetrendi átcsoportosításban érintett autóbuszok listáját.

Hétfőnként fél-egy perccel ritkábban követik egymást csúcsidőben

buszjáratok.

Péntekenként egy-másfél perccel ritkábban követik egymást csúcsidőben

buszjáratok.

Rovatok