Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is elfogadták az Ájlá, Pipó és Kjókó keresztneveket Magyarországon

2024. január 18., csütörtök 07:25 | négy hónapja frissítve

A Nyelvtudományi Kutatóközpont 70 új keresztnevet fogadott el tavaly óta, így többek közt a Teca, Dragana, Bojka, Pipó és Nazir is anyakönyveztethető. Akadtak olyan szülők is, akik sikertelenül próbálkoztak, például a Wednesday és Rüntyi névkérelmekkel.

Összesen 469 új keresztnevet szerettek volna anyakönyveztetni a szülők 2023-ban. A Nyelvtudományi Kutatóközpont tavaly 70 új keresztnevet fogadott el, amelyből 43 női és 27 férfinév.

Raátz Judit, a kutatóközpont tudományos főmunkatársa a 24.hu-nak nyilatkozott arról, hogy sok szülő szeretett volna minél egyedibb nevet adni a gyermekének. A névkérelmezés jogszabályai változatlanok,

így továbbra is csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet bejegyezni új neveket.

A próbálkozások ellenére Magyarországon továbbra sem lehet a gyermekeknek a Jézus, Lucifer, Wednesday, Rüntyi, Bimbi, Szentistván neveket adni. 

Ugyanakkor a Nyelvtudományi Kutatóközpont több külföldi eredetű nevet is elfogadott 2023-ban.

Az új női nevek közé került a kjókó, az Emilin, Annarózsa, Teca, Ájlá, Girdiána, Dragana, Bojka.

Emellett a fiúkat Pipónak, Nazirnak, Tiágónak és Berknek is lehet már keresztelni. A férfi nevek közül az Artúr-mondakörhöz Galahad, illetve a Tolkien által jegyzett A Gyűrűk Ura-trilógia szereplőjének neve, a Legolász is engedélyezve lett.

Rovatok