Index Vakbarát Hírportál

IDEA: Tavaly óta csökkent a Fidesz támogatottsága, de az ellenzék így sem örülhet

2024. január 18., csütörtök 11:12

Az IDEA Intézet kutatása szerint 2023 januárja óta 5 százalékponttal csökkent a kormányzó párt, azaz a Fidesz−KDNP támogatottsága. Az ellenzéki oldalon gyakorlatilag nem történtek változások.

Az IDEA Intézet 2023. december 27. és 2024. január 8. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint hónapról hónapra nézve továbbra sincs változás a pártpreferenciákban Magyarországon.

Immár három hónapja a 18 éven felüli, szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re. A biztos szavazó pártot választók körében sem történt változás, a kormányzó párt(ok) támogatottsága 46 százalék.

Éves szinten nézve viszont megállapítható, hogy 2023. január és 2024. január között 5 százalékponttal csökkent a kormányzó párt támogatottsága a teljes népesség körében: 31 százalékról esett 26 százalékra.

Azt írják, ez hibahatáron túli változás, de egyrészt az ellenzék töredezett, másrészt a Fidesztől elvándorló szavazók az ismeretlen pártpreferenciájúak, azaz a bizonytalanok, a válaszmegtagadók és a passzívok irányába mozdultak el. Ez utóbbi szavazói réteg 2023. január és 2024. január között 3 százalékponttal emelkedett.

Ellenzéki oldal

A kutatás szerint az ellenzéki oldalon gyakorlatilag nem történtek változások, a második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna.

A teljes népességben két további párt lépné át az ötszázalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk Mozgalom 6, míg a Momentum Mozgalom 5 százalékkal. A választáson biztosan részt vevő, pártot választani tudó választói rétegben még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is 5 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. december 27. és 2024. január 8. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében.

Rovatok