Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: A Nyugathoz tartozunk, de Keletről jöttünk

2024. január 18., csütörtök 22:06

Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök az Orbán Viktor kormányfővel csütörtökön folytatott budapesti megbeszélést őszintének, sok területre kiterjedőnek, bizalommal telinek és hatékonynak nevezte a találkozót követően, hozzáfűzve, hogy ennek alapja a két ország közti 75 éves kapcsolat.

Pham Minh Chinh a Karmelita kolostorban tett sajtónyilatkozatában azt mondta, a huszadik században Vietnám sok szenvedést élt túl, majd hosszú embargós időszak jött, ezért értik a béke értékét, mindig is békére vágynak, és minden tőlük telhetőt meg is tesznek érte.

Független, sokoldalú külpolitikát folytatnak és megbízható partnerek szeretnének lenni a nemzetközi kapcsolataikban, amelyek között Magyarország a hagyományos barátság miatt elsőbbségi helyzetben van – közölte a vietnámi miniszterelnök. Hozzátette: szeretné még jobban elmélyíteni és még hatékonyabbá tenni az együttműködést a két ország között, ezért 

meghívta Orbán Viktort egy vietnámi látogatásra.

Pham Minh Chinh célként nevezte meg a beruházásösztönzést, és hangsúlyozta, igyekeznek még magasabbra emelni a két ország közti, már most egymilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat. Emellett együttműködnek a honvédelem, a technológiaátadás és a kiberbűnözés elleni fellépés terén, tovább erősítenék a kapcsolatot az oktatásban, a kultúrában, a turisztikában és a munkaerőképzésben.

Köszönetet mondott azért, hogy a magyarországi vietnámi közösség jó körülmények között élhet, és reményét fejezte ki, hogy a vietnámiak mielőbb nemzeti kisebbségi státuszt nyernek el Magyarországon.

Beszélt arról is, hogy a dél-kínai-tengeri vitás területi kérdéseket diplomáciai úton kell rendezni; mivel itt halad át a világ árucseréjének hatvan százaléka, biztosítani kell a hajózás és a légifolyosók szabadságát – írja az MTI. 

Orbán Viktor óriási lehetőséget lát az új világgazdasági rendszerben

Ázsia megállíthatatlanul emelkedik, és ebben az új világgazdasági rendszerben óriási lehetőséget látunk Magyarország számára – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban.

A magyar miniszterelnök felidézte:

A keleti nyitás politikája abból a gondolatból származott, hogy úgy éreztük, a világ gyorsan át fog alakulni, az erőviszonyok meg fognak változni, és Ázsia felemelkedésére valamilyen választ kell adnia Magyarországnak.

Ebből a szempontból rendkívül fontos Magyarországnak a vietnámi miniszterelnök látogatása; olyan kontinensről érkezett, amely megállíthatatlanul emelkedik, és benne Vietnám is példátlan módon fejlődik, könnyű megjósolni, hogy az előttünk lévő korszak nyertesei közé tartozik majd – fűzte hozzá Orbán Viktor.

Kijelentette: minden ilyen átalakulás egyszerre lehetőség és kockázat.

Mi ebben az új világgazdasági rendszerben óriási lehetőséget látunk Magyarország számára, hiszen származását tekintve a magyar egy keleti nép. A Nyugathoz tartozunk, de Keletről jöttünk, értjük azt a világot, és azok az értékek, amelyek ott fontosak, azok a magyaroknak is fontosak: a tisztelet, az egyenrangúság, a család és saját nemzetünk szolgálata

– hangoztatta a magyar kormányfő. Hozzátette, minden kulturális alapja megvan tehát annak, hogy a világ fölemelkedő országaival Magyarország jó kapcsolatokat alakítson ki.

A magyar gazdasági adatok szerint az elmúlt tízegynéhány évben a hagyományosan Magyarországon aktív nyugati országok mellé, aztán pedig elé léptek ázsiai országok – folytatta Orbán Viktor, leszögezve, ez a tendencia folytatódni fog. Reményét fejezte ki, hogy Vietnám is csatlakozik a Magyarországon sikeres ázsiai országok köréhez, a kereskedelem volumene jelentősen növekedni fog, és a kereskedelem mellett „be is fogunk fektetni egymás országaiba”.

Jó esély van rá, hogy ez sikerüljön, mert a két nemzetnek nagyon hasonló a politikai elhelyezkedése a világtérképen – mondta a miniszterelnök. Meglátása szerint „hasonlóan bonyolult helyzetben” kell megtalálnia helyét a két országnak, a nemzeti érdekeiknek megfelelően, és ebben is sokat segíthetnek az eszmecserék.

 „A helyzetünk hasonlóságából fakad, hogy a békéről is hasonló módon gondolkodunk, és a háborúról is. Vietnám abból él, hogy a háborúit megnyerte, ami tiszteletet ébreszt bennünk, a magyarok meg abból élnek, hogy túlélték a vereségeiket, és ez is egy erény” – fogalmazott Orbán Viktor.

Uniós elnökségi cél

Gratulált a vietnámi kormány teljesítményéhez, felidézve, hogy öt esztendő leforgása alatt Vietnámban 28 millió új munkahelyet hoztak létre, és sikerrel kötöttek „egy fantasztikus megállapodást” az Európai Unióval a szabadkereskedelemről. „Miután Magyarország rendkívül nyitott és exportorientált ország, ez nekünk nagyon fontos” – jegyezte meg. Közölte: 2030-ra a kétoldalú kereskedelem 99 százaléka vámmentessé válik majd.

Az unió és Vietnám közötti beruházásvédelmi megállapodásról azt mondta, miután az év második felében Magyarország adja az Európai Unió Tanácsának elnökségét, szeretnék rávenni a megállapodást még nem ratifikáló országokat arra, hogy ratifikálják azt.

„Arra bátorítottam a miniszterelnök urat, hogy támogassa minél nagyobb volumenű és szélesebb palettájú vietnámi befektetések megjelenését Magyarországon” – tudatta Orbán Viktor. Megjegyezte, a két ország kereskedelmi forgalma nő, de szeretnék, ha ezt a kölcsönös beruházások kiegészítenék, „hogy termeljünk is egymás országaiban és vegyünk részt egymás tudományos, kutatási munkájában is”. Jelenleg több mint kilencszáz vietnámi diák tanul magyar állami ösztöndíjjal Magyarországon – jelezte a magyar kormányfő.

Kijelentette, a tradicionális agrár- és egészségügyi exporthoz hozzátéve a két ország közötti kulturális, egyetemi együttműködést és a beruházásösztönzési lehetőségeket, „nagy csomagot kapunk”, a volumene, a mélysége és az értéke az együttműködésnek rendkívül jelentős.

„Háborúviselt országok”

Végül Orbán Viktor kitért arra, hogy mindkét ország „háborúviselt”, ezért egyezik a két ország álláspontja a béke kérdésében is. Vietnám – Magyarországhoz hasonlóan – a legfontosabb külpolitikai értéknek a békét tartja – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette, ezért tud könnyen egyetérteni a két ország a világban jelentkező konfliktusok esetében, és ezért hoznak létre könnyen együttműködést a nemzetközi fórumokon.

„Ki fogunk állni a béke mellett külön-külön, de ha kell, akkor közösen is” – szögezte le Orbán Viktor. Reményét fejezte ki, hogy a Magyarország szomszédságában zajló háborút minél hamarabb felfüggesztik egy tűzszünettel és minél hamarabb lezárják egy békemegállapodással.

Köszönetet mondott a vietnámi miniszterelnök látogatásáért, és jelezte, hogy pénteken közös üzleti-gazdasági fórumot tartanak.

Az Index korábban arról is írt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint hatalmas és virágzó lehetőség van a vietnámi piacban, és mindent meg fognak tenni az együttműködésért a két ország között.

Rovatok