Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találtak két nőt, akik 46 millió forinttal rövidítették meg saját önkormányzatukat

2024. január 18., csütörtök 17:03

A Szerencsi Járásbíróság ítéletet hozott annak a két nőnek az ügyében, akik egy borsodi település önkormányzatától mintegy 46 millió forintot tulajdonítottak el jogtalanul.

A két vádlott szedte be a szociális étkeztetéssel kapcsolatos díjakat, ami azt jelenti, hogy az összegeket az egyszerűsített készpénzfizetési számlák másodpéldányaival együtt kellett befizetniük az önkormányzat vagyonával gazdálkodó városi kincstárba – írja az MTI a Miskolci Törvényszék sajtóosztályának közleménye alapján. 

A vádlottak 2005 januárja és 2013 augusztusa között csak a rájuk bízott térítési díjak egy részét fizették be, a másik részét eltulajdonították, így mintegy 46 millió forintos kárt okoztak. 

A bíróság a terhelteket folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlottat egy év, a másodrendű vádlottat egy év két hónap, végrehajtásában kettő, valamint három évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, továbbá kötelezte őket a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy mindkét nő büntetlen előéletű, míg súlyosítóként azt, hogy jelentős értékre követték el a bűncselekményt. Az ítélettel szemben a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős. 

Rovatok