Index Vakbarát Hírportál

Erős széllel és havazással rúgja ránk az ajtót a tél

2024. január 19., péntek 06:41

Az egynapos tavasz után holnap már több helyen havazhat, túlnyomóan borult, felhős időnk lesz. Eleinte esőre, havas esőre kell számítani, de fokozatosan váltja majd fel a havazás a csapadékot az ország számos területén. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és 3 fok között alakul.

Az egynapos felmelegedés után egy erős hidegfront hatására pénteken már túlnyomóan borult időre számíthatunk, csak naplemente környékén kezd el szakadozni, csökkenni a felhőzet északnyugat felől. Kezdetben több helyen, majd egyre inkább a déli, a keleti tájakon, továbbá a középső országrészben várható csapadék.

Az esőt havas eső, havazás váltja, ez legkésőbb a Dél-Alföldön következik be. Napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, estére a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Az északnyugati, északkeleti szelet nagy területen kísérik erős, főként a nap első felében helyenként viharos lökések a Hungaromet előrejelzése szerint. 

A LEGMAGASABB NAPPALI HŐMÉRSÉKLET NAGYRÉSZT MÍNUSZ 1 ÉS 3 FOK KÖZÖTT VÁRHATÓ, DE DÉLKELETEN REGGEL MÉG 4 ÉS 5 FOKOT IS MÉRHETÜNK.

Pénteken az erős hideg fronthatás miatt fejfájás, erősödő migrén lehet a legáltalánosabb tünet az erre érzékenyeknél.

A Hungaromet figyelmeztető előrejelzést adott ki az erős széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Vas, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre. 

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. 

Szombaton napos, száraz időben lesz részünk. Az északnyugati, északi szelet még többfelé kísérhetik élénk, néhol erős lökések. Fagyos lesz a reggel, helyenként mínusz 10 fok alatti minimumokat is mérhetünk. Napközben 1–5 fokra van kilátás.

Vasárnap és hétfőn napközben folytatódik a csapadékmentes idő, legfeljebb hétfőn késő este érkezhet északnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadék. A délies szelet vasárnap csak északnyugaton kísérhetik élénk lökések, hétfőn már többfelé kell számítani élénk, erős széllökésekre. A reggelek fagyosak lesznek, helyenként –10 fok körül alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet. Délutánonként 1–7 fokot mérhetünk.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok