Index Vakbarát Hírportál

Csaknem félmillió forintra büntetett a MÁV egy bliccelőt

2024. január 19., péntek 10:15

Tavaly a pótdíjbefizetésekből a MÁV-Start kasszájába 88 millió forint, a Volánbuszhoz pedig majdnem 60 millió forint folyt be. Az is kiderült, hogy néhány utasnak szokatlanul nagy bírságot kellett befizetnie.

A MÁV-Start jegyvizsgálói 2022-ben 19 ezer alkalommal, 2023-ban pedig több mint 30 százalékkal többször, 25 ezer esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazók részére, a növekedés egyik oka a vasúttársaság szerint a tavalyi év rekord-utasforgalma lehet – közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Az elmúlt évben csaknem 6700 ügyet sikerült lezárni, ezzel 35 millió forintnyi tartozást egyenlítettek ki a MÁV-Start felé, amihez hozzáadódtak a korábbi évekből visszamaradt büntetések befizetései is.

A LEGNAGYOBB EGYÖSSZEGŰ BEFIZETÉS CSAKNEM 430 EZER FORINT VOLT.

Jelenleg több mint 70 ezer utas 170 ezer tartozását kezeli a vasúttársaság 4,1 milliárd forint értékben – tették hozzá.

Részletfizetést vagy fizetési halasztást is lehet kérni

A Volánbusz járatain 2023-ban 13 ezer esetben szabtak ki pótdíjat 223,9 millió forint értékben. Tavaly összesen 59,9 millió forint érkezett be az elmúlt évek tartozásainak rendezésével. A Budapesti Közlekedési Központnak több mint 2 millió forintot fizetett be 2023-ban egy bliccelő.

A pótdíjat meg nem fizetőkkel szemben a társaság minden esetben megteszi a szükséges lépéseket, jelenleg 790 bliccelés vár jogi végrehajtásra – írták.

A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a MÁV-Volán-csoport segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat – áll a közleményben.

Rovatok