Index Vakbarát Hírportál

Az államtitkár szerint minden rendben van az egészségügyben, a tények viszont mást mondanak

2024. január 19., péntek 18:06

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ragaszkodik a szakmai szabályok betartásához, a betegek biztonságos ellátásához a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti rendszerben is − közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

Azt írták, a Magyar Orvosi Kamarát olyan, a betegágyak mellett dolgozó orvosok, egészségügyi szakemberek alkotják, akik elkötelezettek a hivatásuk iránt, a MOK kizárólag szakmai szempontok alapján fogalmazza meg véleményét, és ha a gyógyítás feltételeinek romlását észleli, azt a jövőben is jelezni fogja. Úgy látják, az új ügyeleti ellátási rendszer továbbra sem problémamentes.

A hibák orvoslását az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a kamara egyaránt kezdeményezte, és a MOK háziorvosi munkacsoportja segíti a folyamatot − tették hozzá.

Hangsúlyozták: a kapacitáshiány valós jelenség, ezt igazolja szerintük, hogy

januártól a háziorvosokat a járások helyett már az egész vármegyében kötelezik ügyeleti ellátásra.

Kitértek arra, hogy az elmúlt időszakban az ügyeleti ellátással összefüggésben két törvényszéki ítélet született; a szegedi ítélet azt mondja ki újra, hogy a háziorvos köteles ügyelni (tekintet nélkül például az életkorára), a debreceni viszont azt, hogy a szerződés nem lehet az OMSZ diktátuma, annak egyenrangú felek közös megállapodásának kell lennie.

A kamara a továbbiakban is ehhez tartja magát, és legjobb tudása szerint segíti a lakosság minél jobb egészségügyi ellátásának megszervezését − fogalmaztak.

Mint azt megírtuk, jól tervezettnek és jól kalibráltnak nevezte a tavaly februárban bevezetett új alapellátási ügyeleti rendszert Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Rétvári Bence szerint minden rendben van, de a tények mást mondanak

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban azt mondta, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közreműködésével és koordinálásával elindult ügyeleti ellátás jól vizsgázott, a betegbiztonságot előtérbe helyező rendszert sikerült létrehozni.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója közölte: idén február 1-jén Fejér és Pest vármegye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez – előbbi nyolc, utóbbi pedig 18 telephellyel.

Februártól Pest vármegye is csatlakozik az új orvosi ügyeleti rendszerhez. Ez a 42 ezer ember ellátásáért felelő pomázi háziorvosi ügyelet megszűnésével jár együtt, mivel Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról is ide jártak a betegek. 

Jövő hónaptól azonban már Szentendrére kell mennie annak, akinek rendelési időn túl van szüksége orvosra.

A legközelebbi házi gyermekorvosi ügyelet pedig Vácon lesz, azaz Pomáztól 40 kilométerre. Vácon kívül két városban, Érden és Cegléden lesz házi gyermekorvosi ügyelet egész Pest vármegyében. A gyerekeket a járási központba is vihetik, de ott felnőtt háziorvos tudja csak ellátni őket.

Rovatok