Index Vakbarát Hírportál

Vesztegetéssel vádoltak meg egy vezető beosztású orvost

2024. január 19., péntek 13:52

Vesztegetés miatt emeltek vádat egy Pest vármegyei kórház vezető beosztású orvosa és a vele együttműködő betegszállító ellen.

A vádirat szerint az orvos vesztegetési pénzért valótlan okokkal vett fel és tartott bent a kórházi osztályon betegként olyan embereket, akiket a betegszállító közvetített – írja honlapján a Pest Vármegyei Főügyészség.

Az orvost a betegszállító először 2013 körül kereste meg, hogy egy idős beteget el akarnak bocsátani a kórház egy másik osztályáról, de hozzátartozói nem tudják elhelyezni. Az orvos beleegyezett, hogy pénzért cserébe felveszi az idős embereket az osztályára.

Az egyezség szerint 2021. júliusig a betegszállító rendszeresen közvetített az orvos felé olyanokat, akik pénzt fizettek az illegális szolgáltatásokért.

A közlemény szerint voltak, akik – hasonlóan az első esethez – nem tudták vagy nem akarták idős hozzátartozójukat elhelyezni a kórházi kezelés után. Ilyen esetekben az orvos pénz ellenében az általa irányított osztályra felvette őket, és ott tartotta, amíg erre igény mutatkozott.

Plasztikai beavatkozásokhoz segített tb-támogatást szerezni

Az orvos a kórházi ellátásról is valótlanul állított ki igazolásokat, amelyeket táppénz igénylésére használtak fel azok, akik lefizették.

VOLTAK, AKIK PLASZTIKAI BEAVATKOZÁSOK TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS ÁLTALI TÁMOGATÁSÁNAK MEGSZERZÉSÉHEZ KÉRTEK ORVOSI IGAZOLÁSOKAT. 

Emellett olyanok is akadtak, akik a hamis igazolásokkal próbálták elkerülni bírósági tárgyalásukat, illetve halasztást próbáltak elérni letöltendő szabadságvesztésük megkezdésénél. Az érintettek pár tízezertől több százezer forintig terjedő összegeket fizettek. A pénz legtöbbször a betegszállítón keresztül jutott el az orvosig úgy, hogy abból a betegszállító is levette a részét.

Az orvost végül a Nemzeti Védelmi Szolgálat buktatta le egy megbízhatósági vizsgálaton. Akkor szintén több százezer forintért vállalkozott arra, hogy megfelelő okiratokat állít ki.

Legalább 5,5 millió forinthoz jutott az orvos, míg a betegszállító mintegy 1 millió forint vesztegetési pénzt tett el.

A Pest Vármegyei Főügyészség az ügyben az orvossal szemben 19, míg segítőjével szemben 17 rendbeli korrupciós cselekmény miatt emelt vádat. Rajtuk kívül az őket megkereső és a szolgáltatásokért fizető további 9 ember ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt – olvasható a közleményben.

Rovatok