Index Vakbarát Hírportál

Jelentős fizetésemelést jelentettek be a BKV-nál

2024. január 22., hétfő 19:49

A BKV Igazgatósága is elfogadta a munkáltató és az érdekképviseletek idei évre érvényes bérmegállapodását, így az hétfőn hatályba lép – közölte a társaság az MTI-vel.

A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) közölte, 

a dolgozók már februárban átlagosan 12,5 százalékkal magasabb bért kapnak, és emelkednek egyéb juttatások is.

A munkáltató és a szakszervezetek képviselői január 18-án egyeztek meg a 2024-es évre érvényes BKV-s bérfejlesztés részleteiről. A tárgyalásokon figyelembe vették, hogy a vállalat érdekei is érvényesüljenek, valamint a munkavállalói oldal is méltányos béremeléshez jusson a megállapodás eredményeként – írta a vállalat.

A főváros és a bérszövetséget alkotó érdekképviseletek között érvényben lévő bérpolitikai megállapodás értelmében 12,5+1 százalékos keret állt rendelkezésre.

A megállapodás szerint 2024-ben átlagosan 12,5 százalékos lesz az alapbérfejlesztés. Egyéb bérelemek is emelkednek, a megállapodás ugyanis forrást biztosít egyebek között a szenioritási rendszer megőrzéséhez és a Budapest-pótlék emeléséhez.

A bérfejlesztés differenciált mértékű, többek között a járművezetők, a járművezető-tanulók, egyéb hiányszakmában foglalkoztatottak és a kulcspozíciókban dolgozók számíthatnak átlag feletti fizetésemelésre, ami hozzájárul ahhoz, hogy a BKV 2024-ben is megőrizze munkaerőpiaci helyzetét – írta a társaság.

Rovatok