Index Vakbarát Hírportál

Megszökött a rendőrségről egy debreceni fiatal, akit emberölési kísérlet miatt tartóztattak le

2024. január 22., hétfő 14:36

A Debreceni Járásbíróság hétfőn előkészítő ülésen hozott ítéletet a fiatalkorú vádlott az ügyében, aki az őrizetbe vétele után megszökött a vármegyei rendőrfőkapitányság épületéből.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott.

Az elsőfokú bíróság elfogadta a beismerő vallomást és a vádlottat bűnösnek mondta ki fogolyszökés bűntettében. Ezért őt az ügyészi mértékes indítvánnyal egyezően 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogházában letöltendő büntetésre ítélte. A próbaidő tartama alatt a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll. 

Az ítéleti tényállás lényege szerint a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a 17 éves vádlott előállítását rendelte el minősített emberölés bűntettének kísérlete miatt.

A járőrök a fiatalkorút 2023. március 9-én 9 óra körül a főkapitányságra előállították, és átadták a nyomozóknak, akik a vádlottat gyanúsítottként kihallgatták, majd 10 óra 40 perckor elrendelték az őrizetbe vételét, amiről tájékoztatták a fiatalt. A fogdába történő átszállítás előtt a vádlott kérte, hogy még egyszer tanácskozhasson a kirendelt védőjével, valamint a törvényes képviselőjével, az ügygondnokkal. A nyomozók a fiatalkorúnak engedélyezték a tanácskozást, azonban ezt az alkalmat a vádlott arra használta ki, hogy a hatóság őrizetéből megszökjön.

A fiatalkorú kiszaladt az épületből, majd 3-400 méter megtétele után elbújt egy parkoló autó mögé. A rendőrök, ahogy értesültek a szökésről, egyből üldözőbe vették a vádlottat, akit pár perc keresés után megtaláltak, elfogtak, és visszakísértek az épületbe. A vádlott az elfogásakor ellenállást nem tanúsított.

Emri Kinga bíró, a hivatalos közlemény szerint az ítélet indokolásakor súlyosító körülményt nem tárt fel, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a fiatalkorú beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított és a javítóintézetben pozitív változás állt be a magatartásában, még a tanulmányait is folytatja.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyészség, a vádlott és védője tudomásul vette, azonban a fiatalkorú fiú törvényes képviselője az idézés ellenére nem jelent meg az előkészítő ülésen, így az ő nyilatkozatára még vár a bíróság. A fellebbezésre a kézbesítéstől számított nyolc napon belül van lehetősége.

Rovatok