Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő összeg kerülhetett a Lánchíd-felújítás kivitelezőjétől a számlagyárügy kulcsfigurájának cégéhez

2024. január 22., hétfő 17:07

Összesen 1,4 milliárd forintnyi összeg kerülhetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-HÍD Zrt.-től a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Az atv.hu úgy értesült, hogy a gyanú szerint a beérkezett pénzből mintegy 900 millió forintnyi összeget jellemzően még beérkezése napján továbbutalhattak a december elején őrizetbe vett Vig Mór ügyvédhez köthető magán-, valamint ügyvédi letéti számlákra, majd rövid időn belül készpénzben vehették fel a pénzt.

A magyar építőipar meghatározó szereplőjénél, a Lánchíd felújítását is végző A-Híd Zrt.-nél tartott házkutatást a nyomozó hatóság a múlt év végénBrenner Kolomana Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje ezzel párhuzamosan vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Lánchíd felújításával összefüggésben. Brenner azt követően kezdeményezte a vizsgálóbizottság felállítását, hogy a NAV házkutatást tartott a Lánchíd felújítását végző A-HÍD Építő Zrt.-nél.

Az atv.hu a szerkesztőségükhöz eljutott nyomozati dokumentum alapján arról ír, hogy a NAV vizsgálódik egy olyan ügyben, amelynek

egyik érintettje az A-HÍD Zrt., a másik pedig a közelmúltban számlagyár működtetésének gyanújával őrizetbe vett Vig Mór ügyvéd, valamint az ő egyik érdekeltsége, a Sunstrike Hungary Kft.

Vig Mórt különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején. A lap értesülései a NAV nyomozása többek között azt vizsgálja, hogy az A-HÍD Zrt. számlájáról 2020. novembere és 2022. júliusa

között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, illetve a kft.-től ezt követően továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, valamint ügyvédi letéti számlájára.

Készpénzben vehették fel a milliókat

A lap úgy értesült, hogy a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-HÍD Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben vették fel a számláról.

Értesülésük szerint  az adóhatóság a 2023 februárjában indult nyomozásban azt is vizsgálja, hogy érkeztek-e utalások Vig ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria 2022 januárjában bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától, majd a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból.

Rovatok