Index Vakbarát Hírportál

Reisz András: Aki nem rutinos sofőr, ne is üljön autóba!

2024. január 22., hétfő 21:10

Keddre szinte országszerte kiadták a figyelmeztetést ónos eső miatt, többfelé másodfokú riasztás van érvényben. Reisz András meteorológus az Indexnek elmondta, a veszélyes csapadék rendkívül csúszóssá teszi az utakat, így mind a járókelők, mind a sofőrök fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Mint arról írtunk, éjfél körül egy front csapadékzónája érkezik, amelyből kedd kora délelőttig – az északkeleti vármegyék kivételével – nagy területen várható ónos eső.

Reisz András meteorológus az Indexnek megerősítette,

az ónos eső éjszaka és a délelőtti órákban lesz a legveszélyesebb.

A szakember hozzátette, először a Dunántúlon várható csapadék, amely fokozatosan halad a Tiszántúl felé.

Reisz András kifejtette, az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadékot jelent, amely a talajon, faágon vagy vezetékeken azonnal megfagy, és egyre vastagodó jégréteget képez. Hozzátette, a keddi ónos eső várhatóan nem okoz károkat a vezetékekben vagy fákban, azonban az utakat rendkívül veszélyessé teszi.

A meteorológus így azt javasolja, hogy 

aki nem rutinos sofőr, ne is üljön volán mögé!

A szakember hangsúlyozta, kiszámíthatatlan, hogy hol, milyen mértékben csúsznak az utak, ugyanis ez nagyban függ attól, hogy sík vagy dombos területről beszélünk-e, valamint attól is, hogy megfelelően sózzák-e az utakat.

Az utak karbantartásával kapcsolatban

a Magyar Közút közölte, folyamatos munkavégzésük mellett is előfordulhat, hogy az intenzív ónos eső idején csúszhat a burkolat.

Mint írták, többek között arra kérik az autósokat, hogy vezessenek a szokásosnál lassabban, és tartsanak a megszokottnál jóval nagyobb követési távolságot.

Országszerte kiadták a figyelmeztetést

Az előrejelzések szerint a veszélyes csapadék mennyisége döntően egy milliméter alatt lesz, azonban

HungaroMet Nonprofit Zrt. keddre másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki a három régióra. Mint írták, további 13 vármegyében citromsárga figyelmeztetés van érvényben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével mindenhol elönti az ónos eső az országot.

Az előrejelzés szerint az Északi országrészeken és a Tiszántúlon hajnaltól a déli órákig gyenge havazás várható.

„Szerda délutánra már el is felejtjük”

Reisz András hangsúlyozta, szerda délután már el is felejtjük az ónos eső által okozott jégpáncélt, ugyanis az előrejelzések szerint az ország nagy részében kisüt a nap, enyhül az időjárás, így várhatóan ismét biztonságosabbak lesznek az utak.

A szakember ugyanakkor kiemelte, szerda éjjel az északi országrészekben még előfordulhat ónos eső, havazás, így az ott élőket aznapra is fokozott óvatosságra intette.

(Borítókép: Koral Carballo / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok