Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter elárulta, mi az, amit Magyarország biztosan nem támogat

2024. január 22., hétfő 17:41

Szijjártó Péter Brüsszelben kijelentette, az ukrajnai fegyverszállítás semmilyen pénzügyi terhét nem hajlandó vállalni Magyarország.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben beszélt arról, hogy az ukrajnai fegyverszállítás stratégiája kudarcot vallott.

Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításban, ugyanakkor nem is gátolja meg, hogy más európai uniós tagállamok így tegyenek, de a kormány ennek semmilyen pénzügyi terhét nem hajlandó vállalni

– mondta Szijjártó.

A külügyminiszter szerint csak a halottak számát és a pusztítás mértékét növelte a fegyverszállítás. Az Európai Külügyi Szolgálat beterjesztett javaslatát, amely ötmilliárd eurós keretet szánna az ukrajnai fegyverszállításoknak az Európai Békekereten belül, kiábrándítónak nevezte. Kiemelte, a javaslat értelmében Magyarországra 23 milliárd forint értékű befizetés jutna.

„Mondjuk, hogy miért nem különböző társadalmi csoportok, például a gazdák támogatására biztosítottak eurómilliókat, -tízmilliókat, -százmilliókat, hanem fegyverszállításokra. Ez mindenkinek a saját maga döntése lesz, minden kormánynak a saját választói felé kell elszámolnia” – fogalmazott.

Megemlítette, hogy szóba került Oroszországgal szemben egy tizenharmadik szankciós csomag elfogadása is, annak ellenére, hogy szerinte főleg Európának ártottak az eddigi korlátozások. Óva intette kollégáit, hogy a nukleáris iparra is kiterjesszék a szankciókat, ezt ugyanis Magyarország nem támogatná.

Végül Oroszországot az Egyesült Államok első számú uránbeszállítójának nevezte.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük.

Rovatok