Index Vakbarát Hírportál

Járatfejlesztéseket jelentett be a BKK

2024. január 23., kedd 06:28

2024-ben hónapról hónapra, folyamatosan bővülnek az utazási lehetőségek, elsősorban a külsőbb kerületekben élők számára – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Többek között Újpesten, Kőbányán és Rákosmentén lehet majd kevesebb átszállással és gyakrabban közlekedő járatokkal utazni.

A BKK még idén járatsűrítéseket, valamint 12-14 hálózati fejlesztést hajt végre. Ezen fejlesztésekhez a társaság összesen 243 millió úgynevezett férőhely-kilométerrel több szolgáltatást tud biztosítani, ami 2023-hoz képest várhatóan több mint 2 millió új, közösségi közlekedéssel megtett utazást jelent – olvasható a közleményben.

Mindezt az teszi lehetővé, hogy a társaság a Covid-járvány óta megváltozott utazási igényekhez igazította a hétfői és pénteki menetrendeket (a legforgalmasabb keddi, szerdai és csütörtöki napok menetrendjét változatlanul hagyta), és fokozatosan növeli a közösségi közlekedési szolgáltatások összkapacitását is – amennyire a szűkös finanszírozási források ezt lehetővé teszik – tették hozzá.

Mint írták, a BKK célja, hogy a fejlesztések a lehető leghamarabb megvalósuljanak, ennek érdekében egyeztetéseket tart az érintett kerületekkel. A tervek szerint a következő hónapokban például az alábbi járatfejlesztések valósulnak meg:

Február 5-étől bővül a 298-as telebusz útvonala, valamint új 275-ös autóbuszjárat jelenik meg Rákoscsaba–Újtelep térségében, és segíti a vasút megközelítését.

A kertvárosi környezetben közlekedő kisbuszokkal új térségek (például az óvoda) is elérhetők lesznek, ahol az utasok eddig csak gyalog vagy autóval tudtak közlekedni. A térségben változik a 176E autóbusz útvonala, amelynek megállóját egy iskola közelébe helyezi a BKK.

Ismét közvetlen kapcsolat jön létre Rákospalota és a XIII. kerület forgalmas csomópontja, a Lehel tér között. A fejlesztésnek köszönhetően sűrűbben járnak majd a villamosok Angyalföldön, előkészítve ezzel többek között a Bajcsy-Zsilinszky útra később visszatérő villamosközlekedést.

A X. kerületi fejlesztés első, fontos lépése, hogy a 75-ös trolibuszok egy része Kőbánya-alsó vasútállomásig közlekedik. A környezetbarát járat közvetlen kapcsolatot teremt Újlipótváros és Kőbánya központja között, egyúttal segíti a szomszédos kerületek megközelítését is.

Az újpesti térség hálózatfejlesztése során a BKK megteremti a közvetlen közösségi közlekedési kapcsolatot Megyer és Káposztásmegyer I. lakótelep között. A hamarosan társadalmi egyeztetésre kerülő tervezet szerint elérhetővé válnak fontosabb közlekedési csomópontok, iskolák, üzletek.

Újbuda térségében már eddig is számos fejlesztést hajtott végre a BKK. Az új lakóházak és irodaépületek újabb igényeket támasztanak a jövőben, az ezekre irányuló közlekedési fejlesztéseket a kerülettel közösen készíti elő a BKK. A fejlesztés része lenne a 33-as autóbusz bővítése, valamint az Andor utca térségének jobb kapcsolata a Kelenföldi pályaudvar felé.

További összeköttetések

A közleményben arra is kitértek, hogy a tervezett fejlesztések mindegyike a külsőbb kerületekben élők közlekedését segíti. A fejlesztéseknek köszönhetően bővül a közösségi közlekedési szolgáltatás lefedettsége, javul az egyes kerületeken belüli közlekedés, elérhetők lesznek olyan térségek is, amelyeket a kerületben élők eddig csak gyalog vagy gépjárművel tudtak megközelíteni.

A BKK a felsoroltakon kívül számtalan további fejlesztést készít elő. Ezek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy új vagy a korábbinál gyorsabb közösségi közlekedési kapcsolatok jöjjenek létre a fővárosban.

Hozzátették, hogy a felszabaduló erőforrásoknak köszönhetően a BKK további hálózatfejlesztéseket hajthat végre, és új – belvárosi, valamint külvárosi – összeköttetéseket biztosíthat a Budapesten élőknek, illetve közlekedőknek.

Hirtelen jött menetrendváltozás

Mint megírtuk, a BKK korábban jelezte, hogy január 19-től járatritkításokra készülnek a fővárosban hétfőnként és péntekenként. Ez nemcsak a lakosokban keltett felháborodást, hanem Vitézy Dávid egykori államtitkárban is, aki azt mondta, Budapest versenyképességét csökkentették ezzel a lépéssel. 

A járatritkításokra Karácsony Gergely és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója is reagált. A főpolgármester először tagadta, hogy járatritkítás lenne, majd beismerte, hogy valóban az van. Úgy fogalmazott, szükség van a ritkításokra, mert nélkülük nem lenne lehetőségük hosszabbítani a járatokat. A BKK vezérigazgatója elnézést kért a hirtelen jött menetrendváltozásért. 

Erről sajnos sokkal látványosabban, hangsúlyosabban és hamarabb kellett volna kommunikálnunk, én ezért elnézést kérek

– fogalmazott Walter Katalin az ATV Híradójában.

Rovatok