Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a férfi ellen, aki esőben, kopott gumival száguldozva fogyatékosságot okozott kollégájának

2024. január 24., szerda 10:41

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt egy 27 éves férfi ellen, aki rossz műszaki állapotban lévő autójával maradandó fogyatékosságot okozott a mellette ülő kollégájának.

A vád szerint a sofőr 2022. november 23-án a hajnali órákban Nagylóc irányából Szécsény felé vezette az autóját, mellette 22 éves munkatársa ült – írja a Nógrád Vármegyei Főügyészség.  

A közlemény szerint az autó jobb hátsó tengelyére egy közlekedésre már alkalmatlan, teljesen lekopott futófelületű gumiabroncs volt felszerelve. Ráadásul a sofőr átlépte a megengedett legnagyobb sebességhatárt, és az esős időjárási körülményekhez képest is eltúlzott, mintegy 100 km/h-s sebességgel közelített egy olyan útszakaszhoz, ahol már messziről jól láthatóan egy műszaki hibás jármű állt, nagyobb részével a füves útpadkán, ezt elakadásjelző háromszög is jelezte.

Hogy kikerülje a járművet, a férfi balra kormányzott és fékezni kezdett, az autó megcsúszott, és átkerült a menetirány szerinti bal oldalra, ami miatt a szemből, szabályosan érkező autó vezetőjének fékeznie kellett. Ezután hiába kormányozott az útpadkára,

a vádlott nekiütközött az autójának, és a vétlen sofőr könnyebb sérülést szenvedett, míg a vádlott súlyosan megsebesült.

A vádlott utasa, aki a balesetkor aludt, olyan súlyos csonttöréseket és gerincsérülést szenvedett, hogy mozgása nagy fokban korlátozottá vált.

Megelőzhető lett volna a baleset

A megfelelő gumiabroncsok használata és a sebességhatár betartása esetén a vádlott autója nem csúszott volna meg, a járművek ütközés nélkül elhaladtak volna egymás mellett, ezért az ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg a sofőrt. Vádiratában indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki vele szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint fizettesse meg vele az eljárás során keletkezett több mint 500 ezer forintos bűnügyi költséget.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Rovatok