Index Vakbarát Hírportál

Háromszáz milliárd forint uniós támogatást kap Budapest

2024. január 24., szerda 20:53

Mintegy 300 milliárd forint uniós támogatást kaphat a következő években Budapest. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ennek a pénznek a felét a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítják majd.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán Brüsszelben arról beszélt, hogy Budapest 300 milliárd forintnyi uniós támogatást kap közvetlenül az Európai Uniótól. A városvezető az RTL Híradónak adott interjújában elmondta, hogy a pénz több mint felét a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítják majd.

Nagyjából 50 milliárdot fogunk költeni köztereink klímatudatos átalakítására, és több mint
30 milliárd forint érkezik a szociális kohéziót erősítő beruházásokhoz

– fogalmazott Karácsony Gergely.

Hozzátette, hogy a kormányzati elvonások után a fővárosnak alig marad saját forrása fejlesztésekre, így ez az összeg a látszat ellenére nem sok.

A csatorna emlékeztet, hogy a pozsonyi, prága és varsói polgármester 2019-ben alapította meg a Szabad Városok Szövetségét. Karácsony Gergely akkor azt mondta, közösen lobbiznak majd, hogy „az Európai Unió különítsen el több közvetlenül pályázható forrást a városok számára”.

A kezdeményezést 11 európai város polgármestere írta alá, amit a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin javaslat formájában benyújtott az Európai Parlament elé. Ezt 2022-ben el is fogadták.

A magyar kormány akkor azt mondta, ez a döntés semmire nem kötelezi az Európai Bizottságot, ám a bizottság néhány hónappal később úgy döntött, hogy közvetlenül fogja támogatni Budapestet, Miskolcot és Pécset a 2030-as klímacélok elérésében.

Rovatok