Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid szerint újabb vesztese van a budapesti járatritkításnak

2024. január 24., szerda 10:31

Vitézy Dávid közösségi oldalán újabb bejegyzéssel jelentkezett a BKK járatritkítási csomagja kapcsán, amiben a villamosok és trolik ritkítására hívta fel a figyelmet. A csomag visszavonását kérte a főpolgármestertől.

A korábbi közlekedésért felelős államtitkár a villamosok és trolik ritkítására hívta fel a figyelmet szerdai Facebook-bejegyzésében, ahogy fogalmazott:

A zéróemissziós elektromos közlekedési módok is megkapták a magukét a péntektől hatályba lépett BKK-járatritkítási csomagban.

Vitézy szerint bár közel öt éve „klímavészhelyzetet” hirdetett Budapest vezetése, ez nem akadályozta meg őket pont a trolik és villamosok ritkításában. A BudapestGO alkalmazás hivatalos adatai alapján bizonyította, hogy a következő vonalakon is csökkentek a járatszámok a reggeli csúcsforgalomban:

Hozzátette: bár 53 járat ritkult, egy sem lett sűrűbb. A két érintett a közösségi médiában egyre hevesebb vitákat folytat, amiről itt az Indexen is folyamatosan beszámolunk. Karácsony Gergely főpolgármester a múlt péntektől hatályba lépő járatritkítást a home office-szal és a rugalmas munkabeosztással indokolta, aminek köszönhetően az átlagosnál kevesebben utaznak. 

Vitézy Dávid szerint nehezen elképzelhető, hogy a zuglói vagy kispesti lakótelepekre lenne legjellemzőbb az otthoni munkavégzés, amely indokolná férőhely-kapacitás kivonását, mégis a zuglói trolikon 23, a többi, általa említett járaton 15 százalékkal csökkent a kapacitás.

Bejegyzésének végén a járatritkítási csomag visszavonását kérte a főpolgármestertől, és úgy fogalmazott:

a közösségi közlekedés versenyképessége óriási érték Budapesten, amit nem szabadna így veszélyeztetni.

Rovatok