Index Vakbarát Hírportál

Brüsszeli pénzből profilozná a választókat a CEU

2024. január 25., csütörtök 08:55

A „Soros-egyetemnek” is nevezett CEU az illiberális választó profiljának megalkotására kapott súlyos százmilliókat Brüsszeltől. Több európai egyetem is részt vesz a kutatásban, Ausztriától Csehországon keresztül az Egyesült Királyságig.

Miközben a Magyarországnak szánt uniós források jó részét továbbra is visszatartja Brüsszel, addig egy „liberális, aktuálpolitika jellegű” kutatásra több száz millió forintot ad a CEU-nak – írja a Mandiner

Ez azt jelenti, hogy Brüsszel tovább folytatja a liberális demokráciák alternatívájának kutatását, hogy megtalálják, mely választók hajlamosak leginkább az illiberális formációk támogatására. Ehhez egyéni szintű adatok gyűjtését használják,

hogy profilozzák ezeket az embereket.

Ennek célja, hogy a liberális, demokratikus politikusok fel tudjanak lépni ezen kihívások ellen, melyek elé az illiberális oldal állítja őket. Emellett akár arról is szó lehet, hogy beazonosítás után ezeket az embereket akár meggyőzzék saját igazukról vagy távol tartsák őket a fontos választásoktól. 

Esetleg még a bizonytalanokat meg is tudnák győzni saját pártpreferenciájukról.

Az még nem világos, hogy a CEU mit kezdene az összegyűjtött adatokkal és hogy pontosan mire és hogyan használná fel őket, minden csak feltételezés. Azt viszont nem tartják kizártnak, hogy projekt jövőbeli fegyver lehet az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszakban.

Rovatok