Index Vakbarát Hírportál

Simicskó István: Tízezer középiskolás kadét tanul jelenleg Magyarországon

2024. január 25., csütörtök 21:52

A kadétképzést elvégzett középiskolás diákok jelentős része, átlagosan hatvan százaléka a honvédelmi pályát választotta – mondta a KDNP frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón az MTI szerint.

Simicskó István a helyi honvédelmi sportközpontban megrendezett Szemere Miklós lövész csapatverseny döntőjének eredményhirdetésén arról beszélt: 2010-ben mindössze 17 tartalékos katona szolgált a Magyar Honvédségben és az országban egyetlen katonai középiskola sem működött,

jelenleg viszont csaknem tízezer kadét tanul a középiskolás korosztályban, két évfolyamuk pedig már elvégezte a tanulmányait.

Ez egy óriási eredmény – mondta Simicskó, hozzátéve, a toborzásban jelentős segítséget jelent a honvédség számára a kadétképzés. 

Elmondta, hogy a sportszövetség továbbra is szeretné segíteni a Magyar Honvédséget ebben a feladatellátásban. A köztestületként működő szervezet 497 tagszervezettel rendelkezik és mintegy kétszázezer embert tud megszólítani. Rámutatott, hogy Magyarországon az elmúlt harminc évben nem működött honvédelmi jellegű speciális tábor sem, a honvédség szakembereinek a segítségével azonban mostanra megvannak a feltételek a táborok megszervezéséhez.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében emlékeztetett, Újfehértó határában adták át az ország első honvédelmi sportközpontját, az átadás óta elkészült a városközpontot és az intézményt összekötő kerékpárút, illetve felújították az ide vezető külterületi útszakaszt is.

A lövészverseny döntőjén tizenkét csapat versenyzett, a kadétok mellett a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem szakemberei is számot adhattak lövésztudásukról. A beszédeket követően díjakat és elismeréseket adtak át a legeredményesebben szerepelt versenyzőknek.

Mindeközben lapunknak  Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszélt arról, hogy „Orbán százados”, vagyis Orbán Viktor fia milyen szolgálatot teljesít jelenleg a hadseregben.

Rovatok