Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz biohulladék-gyűjtés idén a Balatonnál

2024. január 25., csütörtök 18:11

Januártól első körben, országszerte 14 városban vezetik be a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék-gyűjtést, de ezek között nincs balatoni település.

A balatoni régióban idén még nem kell számítani változásra a hulladék gyűjtésében és kihelyezésében, valamint a hulladék elszállításának időpontjával és gyakoriságával kapcsolatban sem.

2024-ben a legfontosabb, a balatoni régiót is érintő változás az italcsomagolások visszaváltási rendszerének, a REpont az elindulása

– közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

Jelenleg 25 helyen létesítettek vagy létesítenek a Balaton partján új italcsomagolás-visszaváltási rendszert, azaz REpontot és ez a szám csak növekedni fog a jövőben.

A REpontok akkor kezdenek majd el igazán működni, amikor forgalomba kerülnek az új vonalkódos palackok. 

A rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, úgynevezett egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az úgynevezett többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban – írja a LikeBalaton.hu. 

2024. január 1-től azokat palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal.

A gyártóknak az új jelölési rendelkezéseknek megfelelő palackokat a MOHU-nál regisztrálni kell.

A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU kijelentette, hogy néhány éven belül országosan növekedni fog a hulladékudvarok száma, a tervek szerint a jelenlegi közel 280-ról 362-re.

Rovatok