Index Vakbarát Hírportál

Bújtatott reklám miatt intézkedett a Médiatanács

2024. január 25., csütörtök 19:42

A Médiatanács figyelmeztetésben részesítette budaörsinaplo.hu internetes újságot, a „Farm VIP” adását nem tekintette jogsértőnek, a Rádió1 viszont büntetésben részesült.

A Médiatanács figyelmeztetésben részesítette a budaörsinaplo.hu internetes újságot konkrét, reklám értékű információk közlése miatt, amelyeket egy tavaly júniusban megjelent cikkébe bújtatott – közölte csütörtökön az MTI-vel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága.

A közlemény szerint az internetes újság megsértette a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezést, hiszen a „Volánbusszal is mehetünk (átszállás nélkül) a tengerpartra” tavaly június 18-i cikkében reklámértékű információkat közölt.

Nem csak az derült ki ugyanis a portál sajtóközleményéből, hogy hol lehet az Adria expresszre felszállni, hanem az is, hogy hogyan lehet jegyet vásárolni rá.

A médiatartalom-szolgáltató a kifogásolt cikket a hatósági eljárás megindítását követően eltávolította, a Médiatanács figyelmeztetésben részesítette, és a jövőbeni jogsértéstől való tartózkodásra hívta fel.

Egy néző a „Farm VIP” méltóságsértő és gyűlöletkeltő jellege miatt tett bejelentést a tavaly december 8-án sugárzott epizódja miatt, viszont a műsorszám nem volt jogsértő a Médiatanács szerint, így nem indult eljárás a TV2-vel szemben.

A Magyar Mozi TV december 4-én sugárzott „Az állampolgár” című filmjének korhatár-besorolását is vizsgálták nézői bejelentés alapján, amelyet korábban „12 éven aluliaknak nem ajánlott” kategóriába sorolt a Nemzeti Filmiroda (NFI), ami a Médiatanácsot és a Médiaszolgáltatót is köti, így hatósági eljárás nem indítható az ügyben – írták.

A Gyöngyös 101,7 frekvencián sugárzó Rádió1 tavaly november 4–10. között a Médiatanács megállapítása szerint 

nem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok, műsorelemek saját műsoridőhöz viszonyított arányaira vonatkozó, hatósági szerződésben foglalt vállalásainak, és elmulasztotta a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok, műsorelemek saját műsoridőhöz viszonyított arányaira vonatkozó vállalásainak teljesítését is

– közölték. A médiaszolgáltatóra százezer forint, a jogsértés ismételtsége miatt a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére ötvenezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, és a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte a rádiót.

Rovatok