Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin a svéd NATO-csatlakozás ügyében kapott levelet

2024. január 25., csütörtök 16:31

A török parlament jóváhagyása után már csak a magyar Országgyűlés döntésére vár Svédország a NATO-csatlakozás ügyében. Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke arra hívta fel Novák Katalin figyelmét, hogy a köztársasági elnök összehívhatja az Országgyűlés ülését.

„Mint az Ön előtt is ismert, a hét elején a Török Köztársaság parlamentje jóváhagyta a Svéd Királyság csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO). Ezzel Magyarország maradt a szervezet egyetlen olyan tagállama, amelynek parlamentje még nem döntött, és támogatta Svédország tagfelvételi kérelmét” – kezdte Novák Katalinnak címzett levelét Gyöngyösi Márton.

A Jobbik elnökének és EP-képviselőjének meggyőződése, hogy „Svédország NATO-tagsága nem csak az Ukrajna elleni orosz agresszió szempontjából kiemelt nemzeti érdekünk, de azért is, mert a Gripen-vadászgépek szervizelésén keresztül közvetlen katonai együttműködés is van Magyarország és Svédország között”.

Köztársasági Elnök asszony többször is, nagyon helyesen, hangot adott azon nézetének, miszerint Svédország csatlakozását a Magyar Országgyűlésnek is mielőbb támogatnia kell. Éppen ezért értetlenül állok azon tegnapi felvetése előtt, miszerint a magyar és a svéd miniszterelnök tárgyalására volna szükség a kérdésben. Svédország csatlakozásához ugyanis nem kormányzati tárgyalásokra, hanem a Magyar Országgyűlés támogató szavazatára van szükség. Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 35. § (1) bekezdése szerint pedig a köztársasági elnöknek joga van az Országgyűlést rendkívüli ülés céljából összehívni

– húzta alá Gyöngyösi Márton.

Az ellenzéki politikus bízik benne, hogy „köztársasági elnök asszony valóban elkötelezett az euro-atlanti integráció megerősítése, a magyar nemzeti érdekek képviselete, és hazánk védelmi képességeinek folyamatos erősítése iránt, így levelem elolvasása után élve törvény adta jogával, megadja annak lehetőségét, hogy a Magyar Országgyűlés – immár utolsóként – támogathassa Svédország csatlakozását a NATO-hoz”.

Ahogy lapunk megtudta, Orbán Viktor meghívója után már egyeztetés alatt áll Ulf Kristersson, svéd miniszterelnök magyarországi látogatása. Arról, hogy a Fidesz-frakció néhány tagjának – köztük Kövér Lászlónak – milyen kritikái vannak, itt írtunk bővebben.

Rovatok