Index Vakbarát Hírportál

Megvan a dátum: ekkor döntenek arról, lehet-e népszavazás az eutanázia kérdéséről

2024. január 26., péntek 11:28

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese a Facebookon tudatta, jelen lesznek, amikor a Nemzeti Választási Bizottság február 1-jén meghozza ezzel kapcsolatos határozatát. A párt még tavaly decemberben kezdeményezte a népszavazást a súlyos ALS-ben szenvedő Karsai Dániel ügye miatt.

Mint korábban megírtuk, Karsai Dániel és a Momentum javaslata szerint az eutanáziáról kezdeményezett népszavazás a következő kérdéseket tartalmazná:

  1. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek, és állapotukban nem várható javulás?
  2. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Az élet végi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintet lép ezzel a két népszavazási kérdéssel

–  fogalmazott Karsai Dániel.

Bedő Dávid szerint ez a kérdés a politikán felül áll, és meg kellene haladni ebben a fontos ügyben a kormány–ellenzék megosztottságot.

Hozzátette: „Amennyiben az NVB átengedi a kérdést, a Momentum teljes szervezete kint lesz az utcán, hogy összegyűjtsük a 200 ezer aláírást. Bízunk benne, a kormány hagyja, hogy a magyarok döntsenek ebben a kérdésben.”

Rovatok