Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin nem fogadta el Lázár János kastélytörvényre tett javaslatát

2024. január 26., péntek 11:49

Az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek találta a Lázár János által benyújtott, kastélytörvényről szóló előterjesztést, ezért azt újra kell tárgyalni. Az építési és közlekedési miniszter hiába kért személyes meghallgatást, a kérése nem ért célt, így csak írásban érvelhetett.

Az Alkotmánybíróság a köztársasági elnök indítványa alapján Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Országgyűlés 2023. december 12-i ülésnapján elfogadott, a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvény több pontját – vette észre a 24.hu.

A Lázár János építési és közlekedési miniszter által jegyzett, a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a kormány nevében még tavaly nyáron.

Az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek találta a parlament által elfogadott, de még ki nem hirdetett kastélytörvényt. Novák Katalin államfő vétójoggal élt, és nem hagyta jóvá a jogszabályt, hanem alkotmányossági aggályai miatt az alkotmánybírákhoz továbbította.

Lázár János nem értett egyet a döntéssel, és személyes meghallgatást kért a testülettől azért, hogy személyesen fejtse ki véleményét a szabályozás mellett. A kérése nem ért célt, ezért csak írásban érvelhetett. 

Mivel az elfogadott jogszabályt az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek találta, azt Novák Katalin hivatalosan visszaküldte Kövér László házelnöknek. Ennek megfelelően a kastélytörvényt újra kell tárgyalni.

Rovatok