Index Vakbarát Hírportál

Felbukkant egy fotó a Csádban tárgyaló Orbán Gáspárról

2024. január 26., péntek 10:23

A miniszterelnök fia, Orbán Gáspár a magyar csádi misszió előkészítésében vesz részt – erről a honvédelmi miniszter beszélt lapunknak adott exkluzív interjújában. Ma egy külföldi lapban felfedeztünk egy, a Csádban a magyar delegáció tagjaként tárgyaló Orbán Gáspárról készült fotót.

A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében vesz részt Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár. Ez Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön lapunkban megjelent interjújából derült ki. A tárcavezetőtől annak apropóján, hogy a miniszterelnök fiának halálhírét keltik a közösségi médiában, megkérdeztük: Hogyan kezeli ezt a honvédség, különös tekintettel arra, hogy Orbán Gáspár hivatásos katonatiszt? Lehet azt tudni, hogy most hol, milyen rendfokozatban szolgál?

Orbán Gáspár katonatiszt, méghozzá egy kiválóan képzett, az egyesült királyságbeli sandhursti akadémián is képesítést szerzett magyar katonatiszt. Oda megy, ahová a parancs szerint mennie kell. Én rendeltem ki összekötő tisztnek. Ez egy hadsereg, nem kívánságműsor, és ő feladatot teljesít. Magyarországon a katonák parancsot teljesítenek. Speciális képzettsége, jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt, más katonai és civil elöljárókkal együttműködve. A százados úr kiváló egészségnek örvend

− felelte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az Index közben felfedezett egy január 13-i cikket a tribuneechos.com nevű portálon, ami arról szól, hogy Csádban Dago Yacoub, a fegyveres erők minisztere magyar delegációt fogadott. A felek a Csád és Magyarország közötti katonai együttműködés kérdéseiről tárgyaltak, különös tekintettel a kiképzésre, a fegyverkezésre és a tapasztalatcserére. A képen civil ruhában a magyar tárgyalódelegáció tagjaként Orbán Gáspár látható.

A csádi feladatok

Az Országgyűlés 2023 novemberében döntött a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról. E szerint:

A missziót hivatalosan a csádi elnök kérte Magyarországtól. Ennek célja az ország stabilitásának, ezáltal Európa és Magyarország biztonságának erősítése, az Afrika felől fenyegető újabb migrációs hullámok megállítása.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a misszió bejelentésekor azt mondta, hogy a bevándorlók tömege biztonsági kockázattal és terrorizmussal fenyegeti Európát. Minderre az izraeli–gázai események és a brüsszeli terrortámadás európai következményei is figyelmeztetnek, a bevándorlókkal együtt a közel-keleti konfliktusok Európa nagyvárosaiban is megjelentek, erőszakos tüntetések indultak. A miniszter akkor utalt arra is, hogy a Hungary Helps Program keretében humanitárius és fejlesztési központ nyitását készítették elő az afrikai országban, illetve több héten át orvos- és humanitárius misszió segítette a helyiek ellátását. A terv az, hogy 2024 tavaszán egy legfeljebb 200 fős katonai misszió kezdje meg működését Csádban annak érdekében, hogy megfékezze a migrációt, segítse a terrorizmus elleni küzdelmet és támogassa a humanitárius segítségnyújtást. 

A miniszterelnök fia, Orbán Gáspár 2020-ban végezte el a brit katonai elit iskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) 9 hónapos képzését. Tanulmányai elvégzéséhez tanulmányi szerződést kötött, amelyben vállalta, hogy 5 évig itthon szolgál a támogatásáért cserébe.

(Borítókép: Ministère de la Défense Nationale du Tchad)

Rovatok