Index Vakbarát Hírportál

Száznál is több esetben intézkedtek iskolaőrök

2024. január 26., péntek 10:38

Szeptember óta emelkedett a köznevelési intézményekben szolgálatot teljesítő iskolaőrök száma, többségüknek verekedés, garázdaság miatt kellett intézkedni – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közléséből.

Az iskolaőrök 803 köznevelési intézményben teljesítenek szolgálatot, számuk januárra elérte a 729-et, míg a 2023/2024-es tanév kezdetén 544 intézményben 690-en voltak – tudta meg a Népszava (ORFK) közléséből.

Tájékoztatásuk szerint az alkalmas jelentkezők hiánya miatt maradtak ki egyes iskolák a programból, most 91 százalékos a státuszuk feltöltöttsége. 

A lapnak azt is elárulták, hogy január 22-től 18-an vesznek részt képzésen, akik három hét múlva a vizsgák sikeres teljesítését követően szolgálatba is állhatnak. 

A tavalyi év végén 579 iskolaőr volt az állományban, a júliusban megjelent kormányhatározat szerint számukat 295-tel kívánták növelni, de jelen pillanatig csak 150 fővel dolgoznak többen – mutatott rá a lap.

Illetményüket tekintve az ORFK közölte: a fővárosi és Pest vármegyei iskolaőrök havi fizetése bruttó 326 ezer forint, a többi megyében szolgálatot teljesítőké bruttó 326 ezer forint, amit évi 200 ezer forintos cafeteriával egészítenek ki minden dolgozónál.

Az elmúlt tanévben összesen 105 esetben kellett intézkedniük, főként garázdaság vagy verekedés miatt. Előfordult, hogy kábítószerrel kapcsolatos jogsértés, testi sértés, lopás miatt kellett eljárniuk. Szúró, vágó és pirotechnikai eszközök birtoklása miatt kellett még intézkedniük.

Életet is mentettek több esetben, például tavaly októberben egy, a jászkiséri iskola udvarán összeesett diákon mellkaskompresszióval segítettek a mentők megérkezéséig. Az ORFK úgy véli, mind a szülők, mind a tanulók bizalommal fordulnak az iskolaőrök felé. 

Rovatok