Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek egy FBI-eszközzel lebuktatott drogbanda tagjai ellen

2024. január 26., péntek 13:50

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy, az FBI által kifejlesztett, „trójai falóként” működő program segítségével felszámolt drogbanda tagjaival szemben.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a bűnszervezet tagjai titkosított kommunikációs eszközön és úgynevezett darknetes anonimitáson keresztül intézték illegális drogügyleteiket. Az üggyel összefüggésben 25 ember ellen emeltek vádat, köztük a drogbanda nagybani törzsvásárlóival szemben is.

A vádirat szerint a magyarországi bűnszervezet irányítói, egy Szerbiában élő, magyar–horvát állampolgárságú férfi, illetve börtönbüntetése elől szintén Szerbiába szökött magyar társa voltak.

Ők egy olyan alá-fölé rendeltségen és feladatmegosztáson alapuló bűnszervezetet hoztak létre Magyarországon, amelynek célja a viszonteladókból álló vevőkör folyamatos kiszolgálása volt.

A kábítószerek, különösen marihuána és kokain külföldről történő beszerzését jellemzően a bűnszervezet irányítói szervezték, majd a drogot kábítószerfutárok segítségével juttatták el Magyarországra. A bűnszervezet tagjai és a szervezet törzsvásárlói a tevékenységük leplezése érdekében egy titkosított platformon, az úgynevezett ANOM-on keresztül tartották a kapcsolatot egymással.

A tájékoztatásból kiderül: a bűnszervezet egyik tagjának fő feladata a külföldről érkező kábítószerfutárok által szállított kábítószerek átvételére, elosztására szolgáló depógarázsok, valamint a raktározásra szolgáló depólakások bérlése volt.

A bűnszervezet tagjai között volt olyan, aki az értékesítés mellett az eladásra szánt amfetamin előállítását végezte, míg egy másik társának a kokain hígítása volt a feladata. A bűnszervezet által értékesített kábítószer vételárát kábítószerfutárok útján juttatták el a szervezet Szerbiában tartózkodó vezetőjéhez és annak társához.

Az ügyészség 25 emberrel szemben emelt vádat bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt. A főügyészség végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetések kiszabását, pénzbüntetést és vagyonelkobzást is indítványoz a vádirataiban.

Rovatok