Index Vakbarát Hírportál

Olyan erős szél tombolt csütörtökön, hogy az eddigi rekordokat is elfújta

2024. január 26., péntek 10:39

Megdőlt a fővárosi és országos szélrekord csütörtökön, valamint a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekordja is.

Budapesten, a János-hegyen óránkénti 110,5 kilométeres széllökést mértek csütörtökön, így új fővárosi és egyben országos legmagasabb napi széllökésrekord született – közölte oldalán a HungaroMet Zrt.

A korábbi fővárosi rekord óránkénti 108,7 kilométeres szél volt, amelyet Budapest Örsöd állomáson regisztráltak még 1984-ben. Az azt megelőző országos rekordot pedig – szintén 1984-ben – Pogány meteorológiai állomáson regisztrálták, ez óránkénti 109,1 kilométeres széllökés volt.

Közölték azt is, hogy megdőlt az erre a napra vonatkozó, több mint 120 éves legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord is, ugyanis Fertőrákoson hajnalban 8,0 Celsius-fokot mértek. A korábbi rekord 6,1 fok volt, amit Pécsett regisztrálták 1902-ben.

Pénteken az ország középső harmadán élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél, amely délután átmenetileg nagy területen délnyugatira fordul és kissé mérséklődik. Estétől ismét fokozatosan északnyugatira vált a szélirány, és ekkor az Észak-Dunántúlon már ismét lehetnek viharos lökések. Késő délutántól, estétől viszont északnyugat felől egyre többfelé várható csapadék.

Rovatok