Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották a Momentum új elnökét

2024. január 28., vasárnap 12:42

A Momentum Mozgalom vasárnap Budapesten tartotta tisztújító küldöttgyűlését. Gelencsér Ferenc távozása után visszatért az elnöki pozícióba a párt európai parlamenti képviselője, Donáth Anna.

Donáth Anna 2021 őszétől – Fekete-Győr András lemondása után – egyszer már betöltötte a Momentum elnöki tisztségét. A politikus a 2022-es ellenzéki vereség után bejelentette, hogy nem indul a párt tisztújításán, gyermeket vár. Az új elnök akkor Gelencsér Ferenc lett, de a párt arca továbbra is Donáth Anna volt.

Gelencsér Ferenc 2023. december végén jelentette be: „Saját feladatomnak azt tekintettem, hogy egyben tartsam a pártot, amíg Donáth Anna újra készen nem áll a vezetésre. Ma eljutottunk erre a pontra: Donáth Anna készen áll. Ezért a mai napon arra kértem Donáth Annát, hogy egy hivatalos tisztújítási folyamatot követően a párt küldöttgyűlésének támogatásával vegye át a Momentum vezetését, és álljon fel egy új elnökség. Én pedig továbbra is segítem a Momentumot, ahogyan azt 2016 óta teszem töretlenül”.

„Meg kell újítanunk az ellenzéket – ezért visszatérek a Momentum elnökének” – közölte Donáth Anna párhuzamosan Gelencsér Ferenc bejelentésével.

Az EP-képviselő akkor megnevezte azokat a politikusokat is, akiket az elnökségben szeretne látni:

Donáth Anna hangsúlyozta, hogy erős, liberális alternatívát építenének.

A Momentum EP-listavezetőjét ma elnökké választotta a párt küldöttgyűlése, amely a délután folyamán a párt elnökségi tagjait is megválasztotta. 14:30-kor Donáth Anna a párt újonnan megválasztott elnökeként sajtónyilvános beszédet tartott, amit az Index a helyszínen követett – az esemény összefoglalóját itt tudja elolvasni.

Donáth Anna elnökké választásával, illetve az elnökségi tagok megválasztásával felállt a párt új elnöksége. A küldöttgyűlés döntésének értelmében elnökségi tag lett:

(Borítókép: Donáth Anna a Momentum tisztújító küldöttgyűlésén 2024. január 28-án. Fotó: Momentum Mozgalom)

Rovatok