Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Tutira nem lesz semmi gond

2024. január 28., vasárnap 18:00

Ukrán nyelven kapott fenyegető üzenetet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amire a hét elején derült fény. A magyar diplomata most a közösségi oldalán tette közzé, hogy nem lesz semmi a látogatás alatt, azt is elárulta, miért.

Mint beszámoltunk róla, életveszélyes fenyegetést kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az ukrán nyelven íródott üzenet szerint a tárcavezető „robbanásveszélyes üdvözletre” számíthat a közelgő ukrajnai látogatásán.

Most a Facebook-oldalán fejezte ki háláját a hírre érkező féltő üzenetek miatt: 

Köszönöm mindenkinek a kedves, aggódó, féltő üzeneteket a holnapi, ukrán kollégákkal való tárgyalás kapcsán kapott fenyegetés miatt. Aggodalomra azonban semmi ok, mert Kelemen atya írt SMS-t, hogy a győri bencés rendház összes szerzetese imádkozik értem, úgyhogy tutira nem lesz semmi gond.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 29-én találkozik Ungváron ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A magyar–ukrán külügyminiszteri találkozó időpontja január 19-én vált véglegessé, a tárcavezető ekkor azt közölte, telefonon egyeztetett Andrij Jermákkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével a két ország közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseiről, és ez az egyeztetés az ungvári személyes találkozó előkészítésének jegyében telt.

Pár nappal később ukrán nyelven fenyegető e-mailt küldtek a külügy ukrajnai képviseleteinek a következő szöveggel: 

„Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk?”

Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem

– olvasható a külügy ukrajnai képviseleteinek címzett e-mailben.

Menczer Tamás külügyi államtitkár a közösségi oldalán azt írta, Szijjártó Pétert a halálos fenyegetés sem tántorítja el a magyar érdek képviseletétől, és látják, érzik, hogy a nyomás egyre nő.

Szijjártó Péter az őt ért halálos fenyegetésről a keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján elárulta, hogy hétfőn értesültek róla, hogy az ukrajnai nagykövetségen keresztül érkezett fenyegetés a január 29-én esedékes külügyminiszteri találkozóval összefüggésben.

Az ukrán hatóságok biztosították a magyar felet, hogy a legkörültekintőbb biztonsági intézkedések lesznek a találkozón.

Paczolay Máté külügyi szóvivő még a hét elején arról tájékoztatta az Indexet, hogy a magyar szolgálatok is folyamatosan kapcsolatban vannak az ukrán társhatóságokkal, és meghozzák a szükséges védelmi intézkedéseket, hogy az ukrán–magyar külügyminiszteri találkozó a valódi tartalomról és ne másról szóljon.

Rovatok