Index Vakbarát Hírportál

A Volánbusz sztrájkoló dolgozói kemény üzenetet küldtek Lázár Jánosnak

2024. január 28., vasárnap 13:33

A SZAKSZ a sztrájk első napját egy „jelmezes főpróbának” tekinti, úgymond, figyelmeztető sztrájknak – írja a szakszervezet a közösségi oldalán. Szerintük a holnapi akció inkább megbéníthatja a várost, amit azzal lehet elkerülni, ha ma éjfélig megállapodás születik a bérkövetelésükkel kapcsolatban. Nyílt levélben fordultak az építési és közlekedési miniszterhez.

Mint mi is beszámoltunk róla, január 28–29. között kétnapos sztrájkot tart a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), ami miatt országszerte vasárnap 4006, hétfőn akár 26 ezer Volánbusz-járat marad ki.

Akár el is maradhat a hétfői sztrájk

Vasárnap Dobi István, a SZAKSZ elnöke Lázár János építési és közlekedési miniszterhez intézett nyílt levelében közölte: akár el is maradhat a hétfői sztrájk, amely a hatszor több járat kimaradásával még inkább megbénítaná az országot. 

A SZAKSZ a sztrájk első napját egy »jelmezes főpróbának« tekinti, úgymond, figyelmeztető sztrájknak is mondhatnák, és annak érdekében, hogy elkerüljük a valódi nagy csapást, amikor január 29-én a munkabeszüntetés miatt országos szinten több mint 26 000, menetrend szerint közlekedő járat maradhat ki, javaslom, hogy a mai napon 24 óráig jöjjön létre egy megállapodás a SZAKSZ bérkövetelésével kapcsolatban 

– közölte Dobi István.

A SZAKSZ elnöke még az akció előtt úgy nyilatkozott, hogy a sztrájk támogatottsága kollégáik között megközelíti a 70 százalékot. A szakszervezet képviselője kijelentette, hogy az országos munkabeszüntetés inkább a fővárost érintheti, mint a vidéki településeket. 

Holnap még több járatkimaradás lehet

A helyi közlekedésben ez január 28-án 336 járatkimaradást jelent, de hétfőn már 3283 járattal nem lehet számolni. A helyközi közlekedésben január 29-én 19 325 járatot érint a munkabeszüntetés. A Volánbusz honlapján közzétették, hogy pontosan milyen járatok nem közlekednek az említett két nap során. 

AZ ELÉGSÉGES SZOLGÁLTATÁS BIZTOSÍTÁSÁHOZ A TÁVOLSÁGI JÁRATOK FELÉT KELL ELINDÍTANI, UGYANAKKOR A VIDÉKET ÉRINTŐ HELYI, HELYKÖZI JÁRATOKNÁL 66 SZÁZALÉKOS JÁRATSŰRŰSÉGET KELL BIZTOSÍTANI

– jegyezte meg a SZAKSZ elnöke.

MÁV–Volán vállalatcsoportnál tartott bértárgyaláson Pafféri Zoltán vezérigazgató 70 ezer forintos bérfejlesztési javaslatát a Volánbusz dolgozóit képviselő szervezetek, a KKSZ és a SZAKSZ nem fogadta el, legalább 90 ezer forintos béremelést követelnek, valamint egyéves megállapodást kötnének.

Rovatok