Index Vakbarát Hírportál

Transzparens Újságírásért Alapítvány: a Telex EU-s pénzből ír EU-párti cikkeket

2024. január 29., hétfő 13:03

A Transzparens Újságírásért Alapítvány közölte, hogy a Telex uniós támogatással jelentet meg olyan cikkeket, amelyek többsége a magyar kormányt negatív, az Uniót pedig pozitív színben tünteti fel.

Közleményükben azt írták, hogy a Telex egy pályázat alapján támogatást kap az uniós témákban írt cikkek után, de a pályázat részletei nem elérhetőek. 

Mint részletezték, a Telex 2023. szeptember 1-je óta ír cikkeket az „EP 2024” címke alatt. Az ide tartozó cikkek alatt a következő üzenet áll: „A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.”

Az alapítvány szerint 2023. szeptember 1. és 2024. január. 16.  között összesen 99 cikk született a címke alatt. A cikkek egy részében nincs említve a magyar kormány. Azokban az írásokban viszont, amelyekben említve van, 

93 százalékában „inkább negatív kontextusban” jelenik meg a kormány, és csak 7 százalékban jelenik meg „semlegesen”.

Ezzel párhuzamosan a cikkek finanszírozóját (vagyis az Uniót) kedvezően mutatják be: véleményük szerint a cikkek 91 százaléka inkább pozitív volt, és csak 9 százaléka ütött meg semleges hangvételt. 

Az alapítvány több példát is felsorolt arra vonatkozóan, hogy szerintük miért voltak elfogultak a Telex cikkei. Közölték azt is, hogy „az üggyel kapcsolatban január 17-én 11:02 órakor tettünk fel kérdéseket a Telex szerkesztőségének és vezetőségének”, de az írásuk megjelenésig nem válaszoltak a kérdésekre (az alapítvány arra kérdezett rá, hogy a portál mennyi pénzt kap, milyen kötelezettségeket vállalt, és hogy meddig tart az együttműködés).

Rovatok