Index Vakbarát Hírportál

Még el sem indult, de máris 16 százalékon áll Vitézy Dávid

2024. január 29., hétfő 10:28

A Válasz Online birtokába jutott friss kutatás szerint Vitézy Dávid már most 16 százalékon áll a főpolgármesteri versenyben. Az Index információi szerint a felmérés még a fővárosi járatritkítások körül kialakult vita előtt készült, azóta egy újabb kutatás is készült, amit egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

A Válasz Online birtokába került, az LMP által megrendelt kutatás szerint Vitézy Dávid máris 16 százalékon áll a főpolgármesteri versenyben.

Az Index ezzel párhuzamosan arról értesült, hogy a felmérés még a járatritkítások körül kialakult vita előtt készült.

Ez az első olyan mérés, amely azt mutathatja, hogy az eddig bombabiztos befutónak tűnő Karácsony Gergely akár el is veszítheti a főpolgármesteri széket. A korábbi mérések öt százalék körüli eredményt hoztak Vitézynek, ha elindul a júniusban esedékes önkormányzati választásokon. 

Vitézy akár nyerhet is? 

A Válasz Online szerint már szinte biztos, hogy a volt közlekedési államtitkár elindul a a főpolgármester-választáson, az LMP és civilszervezetek támogatásával. A portálhoz több belső mérés is eljutott.  

A Pulzus közvéleménykutató múlt heti mintavétele után arra jutott, hogy ha most tartanák a főpolgármester-választást, akkor

Karácsony Gergelyre a budapestiek 38 százaléka szavazna, Vitézy Dávidra 16, míg a fideszes fővárosi főispán Sára Botondra a választók 18 százaléka.

Úgy tudni, hogy Karácsonyék belső mérései is nagyon hasonló eredményeket hoztak, és a főpolgármester környezetében a tetemes előnyt egyértelműen a városvezető verhetetlenségének bizonyítékaként értelmezik, a Pulzus-mérést megrendelő LMP-ben pedig úgy gondolják, hogy Vitézy akár nyerhet is. 

Egy – szintén az LMP által rendelt – korábbi kutatásban (mintavétel: november 27. – december 4.) Vitézy még csak 9 százalékon állt. Vagyis a volt államtitkár mostanra, azaz két hónap alatt közel megduplázta a támogatóinak számát úgy, hogy még nem is jelölt hivatalosan.

Az Index biztos forrásból úgy értesült, hogy egy ennél frissebb felmérés is készült, amire már a járatritkítások körül kialakult vita eredményei is hatottak (ennek eredményét egyelőre nem ismerjük).

A járatritkítás ügye Vitézy malmára hajthatja a vizet? 

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója felajánlotta a lemondását, amit a városvezető nem fogadott el. Karácsony szerint egy rosszul megfogalmazott mondat nem írja felül a vezérigazgató „kiváló szakmai munkáját”. A főpolgármester továbbá a korábbi menetrend visszaállítását kérte a BKK munkatársaitól, amit a vállalat meg is tett. Ennek értelmében a cég visszavonta a járatritkítást.

A lemondását nem fogadtam el: egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését, nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a BKK végzett

– fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy szerinte nem véletlenül választották meg Walter Katalint tavaly ősszel a legjelentősebb európai szakmai szövetség, az Európai Nagyvárosi Közlekedési Hatóságok (EMTA) elnökévé. „Büszke vagyok rá, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhatok egy csapatban a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésén” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Korábban Vitézy Dávid arról írt közösségi oldalán, hogy  Walter Katalin egy, a sajtó számára rendezett, zárt háttérbeszélgetésen próbálta megmagyarázni a már visszavont járatritkításokat.  Walter a beszélgetés egy pontján állítólag úgy fogalmazott: az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”. Vitézy a BKK vezetőjének azonnali lemondását követelte a kijelentés miatt.

Rovatok