Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidőre figyelmeztették az autósokat

2024. január 30., kedd 10:58

A 2023-ra váltott éves autópálya-matricák érvényessége január 31-én lejár – figyelmeztetett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Tapasztalataik szerint nagyon sokan hagyják a vásárlást az utolsó pillanatra.

Mintegy 3,3 millió, 2023-ra váltott, éves autópálya-matrica érvényessége jár le 2024. január 31-én éjfélkor – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) kedden az MTI-nek küldött közleményben.

Adataik szerint az utazóközönség a tavaly decemberi előértékesítés keretében és idén január 28-ig valamivel több mint 1,3 millió éves e-matricát vásárolt, aminek 28 százaléka országos, 72 százaléka pedig vármegyei jogosultság.

Ez azt mutatja, hogy a 2023-ra vásárolt éves matricamennyiség 60 százalékát még nem vették meg a közlekedők az idei évre

– ismertették a közleményben. 

A NÚSZ tapasztalatai szerint az éves pályamatricák megvásárlását nagyon sokan hagyják január utolsó napjaira. Felidézik, hogy 2022-ben 235 ezer, 2023-ban pedig mintegy 300 ezer éves – országos és vármegyei – autópálya-matricát vásároltak az úthasználók a hónap utolsó három napján.

A szolgáltató kitért arra, hogy január 31. az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos dátum, ugyanis a tavaly benyújtott kérelmek érvényessége szintén akkor jár le. A szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz kell benyújtani.

Az e-matrica vásárlásához a NÚSZ ez alkalommal is a saját oldalát ajánlja, ahol a jogosultságot biztonságosan, néhány kattintással és az online vásárláshoz általában kapcsolódó pluszköltség nélkül lehet beszerezni.

Rovatok