Index Vakbarát Hírportál

Új elnököt választottak az Országos Bírói Tanács élére

2024. január 30., kedd 16:50

Szabó Pétert, a Győri Ítélőtábla polgári ügyszakos bíráját választották meg az Országos Bírói Tanács elnökévé annak alakuló ülésén, a tanács jogkörei pedig jelentősen megerősödtek.

Szabó Pétert, a Győri Ítélőtábla polgári ügyszakos bíráját választották meg az Országos Bírói Tanács elnökévé annak alakuló ülésén – vette észre a HVG. A hivatalos dokumentum szerint az elnökhelyettes Varga Rita, a Kaposvári Törvényszék polgári ügyszakos tanácselnöke, a sajtószóvivő pedig Kovács Ildikó, a Szekszárdi Járásbíróság büntető ügyszakos bírája lett.

A lap azt is hozzátette: Szabó Péter az alakuló ülésen bemutatkozásában azt mondta, 2000 óta bíró, és emellett európai jogi szaktanácsadó is. Majd kiemelte:

négy előzetes döntéshozatali indítvány fűződik a nevéhez, illetve annak a tanácsnak a nevéhez, melynek ő maga is tagja volt.

Az új összetételű és megerősített jogkörű OBT kedd délelőtt tartotta meg alakuló ülését, ezen Matusik Tamás leköszönő elnök mellett Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal vezetője, valamint Tuzson Bence igazságügyi miniszter is beszédet mondott.

Matusik Tamás az ülésen arra figyelmeztette kollégáit, hogy

a jogállam csak akkor működhet jól, ha az OBT független tud maradni.

Varga Zs. András bírálta a bizottságot, és azt üzente, a jog nem lehet a harc eszköze. A tavaly nyáron, az Európai Bizottság kérésére elfogadott bírósági reform részeként az Országos Bírói Tanács jogkörei jelentősen megerősödtek.

Rovatok