Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter üzent Toroczkai Lászlónak: Megbocsáthatatlan felelőtlenség ilyet mondani ebben a háborús helyzetben

2024. január 30., kedd 09:14

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke évértékelőt tartott szombaton, amelyen kijelentette, amennyiben Ukrajna államisága megszűnik, pártja igényt tart Kárpátaljára. Később kijelentését az ATV műsorában részletesen magyarázta. Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint azonban jobb lenne, ha óvatosabb lenne kijelentéseivel a pártelnök.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Toroczkai László évértékelőjében az ukrajnai háborút is említette. Szerinte a háború lezárásához azonnali tűzszünet, béke és tárgyalásos úton történő megegyezés szükséges. Azt is kijelentette, ha a háború következtében megszűnne Ukrajna államisága, egyetlen magyarországi pártként a Mi Hazánk Mozgalom „igényt tart Kárpátaljára”.

Később Toroczkai az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, ahol bővebben kifejtette, hogyan értette hétvégi évértékelőjén az elhangzottakat. A pártelnök szerint több forgatókönyv is létezik a háború végkimenetelére, ebből az egyik az, hogy Ukrajna teljesen magára marad, és akkor Ukrajna államisága megszűnik létezni.

Ebben az esetben pedig Kárpátalja dönthet úgy népszavazás útján – mint 1991-ben –, hogy védhatalmi státuszt kér Magyarországtól, mint ahogy Ausztria gyakorol ilyen védhatalmi státuszt Dél-Tirol felett

– mondta.

„…mint az égi manna”

Toroczkai László kijelentéseire Ungár Péter is reagált kedd reggel egy Facebook-posztban. Mint írta, „magát a követelését a Mi Hazánknál megszokottan többszörösen mellérendelő mondatokba ágyazta, lebegtetett, feltételes mód mögé bújt, de a lényege ez volt, elérkezettnek látta az időt, hogy Kárpátalja visszacsatolásáról deliráljon”.

Megbocsáthatatlan felelőtlenség ilyet mondani ebben a háborús helyzetben. Két lehetőség van, a Mi Hazánk elnöke vagy nem gondolta végig, hogy mennyit árt ezzel a kijelentésével a kárpátaljai magyaroknak, vagy ha végiggondolta, akkor politikai haszonszerzésének alárendelte a kárpátaljai magyarok érdekét

– jelentette ki az LMP társelnöke, aki szerint egyik sem elfogadható. „A magyarellenes radikális ukrán nacionalistáknak úgy kellenek ezek a mondatok egy magyar képviselőtől, mint az égi manna” – vélekedett.

„Ráadásul, ahogy ezt beágyazta abba, hogy ezt egy Kremllel történő megegyezés után kell elkezdeni, az ember kezdte azt érezni, hogy az ukrán nacionalisták megkérték erre, hogy a magyarellenes hangulatot szítani tudják Ukrajnában” – folytatta gondolatmenetét a zöldpárti politikus.

Megértem, hogy sokaknak fontos, hogy olyan nemzetben gondolkodó pártra szavazzanak, amely kritikus az Orbán-kormánnyal, de kérem, hogy ne bízzanak olyanokban, akik a nagyotmondásért feláldozzák a gondolkodást, és egy olyan magyar közösségnek ártanak, amelyet egy háború és egy ellenséges többségi kormány súlyt

– emelte ki Ungár Péter.

Rovatok